Fredag 3 Dec
Stockholm

M till hård attack mot C – efter beslutet om ensamkommande

Slutet för Alliansen?
En spricka i Alliansen?. Foto: TT (Montage)

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kritiserar Centerpartiets beslut att stötta regeringens förslag om ensamkommande flyktingar. Sprickan i Alliansen har aldrig varit större.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under gårdagen gick Centerpartiet ut med att de stöttar regeringens lagförslag om att 9 000 ensamkommande ska få stanna i Sverige. Det gillar inte de övriga Allianspartierna – och nu har Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommenterat beslutet. 

Det kan vara början på en spricka i Alliansen.

Partiledarna för M, L, C och KD. Bild: TT

Kristersson skriver på Facebook att Centerpartiets starka ställningstagande inte är positivt för Alliansen – hans egna uttryck är att det är "olyckligt".

"Nu får i praktiken Miljöpartiet styra denna del av regeringens migrationspolitik, och Centern väljer att göra den till sin. Centerns beslut är deras och ansvaret för konsekvenserna ligger hos dem", skriver han.

Kristersson tycker C:s beslut är "olyckligt". Bild: TT

Kritiken blir syrligare ju längre man fortsätter att läsa det 3 755 tecken långa Facebookinlägget. Kristersson skriver att situationen för både flyktingar och Sverige slutar i att "man inte kommer in i samhället" och att "utanförskapet i våra förorter bär syn för sägen". 

De hårda orden mot Centerpartiet och dess partiledare Annie Lööf blir som tydligast i de sista styckena:

"En röst på Moderaterna är alltså inte en röst på Centerns migrationspolitik. Alliansen är samtidigt mycket större än enbart just detta riksdagsbeslut. Och den saken har inte heller ändrats. Nu är det snart val. Ytterst är det väljarna som bestämmer."

Centerpartiet och Lööf får sig en känga av M. Bild: TT

Kristersson vill också poängtera att Alliansen inte gjort Centerpartiets migrationspolitik till en gemensam ståndpunkt. I inlägget efterlyser han också en blocköverskridande överenskommelse där både Moderaterna och Socialdemokraterna ingår.

På tal om blocköverskridande överenskommelser så vill fyra av tio svenskar se en blocköverskridande regering. Det enligt en undersökning gjord av SOM-institutet vid Göteborgs universitet, skriver SVT

Det mest populära alternativet i undersökning är ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Det verkar dock osannolikt i nuläget. Eller?

Läs också om att S vill införa språkkrav för nyanlända.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du att Alliansen kommer hålla ihop?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela