Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stefan Löfven vill skärpa migrationen – ska halvera mottagandet

- 04/05/2018, 09:41

Om Stefan Löfven vinner valet vill han ha hårdare regler för invandring och mottagande.

Idag presenterade statsminister Stefan Löfven den migrationspolitik Sverige ska ha de närmsta åren om Socialdemokraterna vinner valet.

– Det är en återgång till en mer traditionell socialdemokratisk migrationspolitik, sa statsminister Stefan Löfven på en presskonferens idag. 

Han menade att andra EU-länder måste ta ett större ansvar, och att Sverige inte kan ta emot lika många flyktingar som man tidigare gjort. Med de nya reglerna ska Sverige ta emot ungefär hälften så många som idag.

För att ha bättre organisation vid mottagandet ska speciella "mottagandecenter" upprättas, och möjligheten till eget boende ska begränsas. 

– Det här är åtgärder för att vi ska kunna hålla fast vid den viktiga asylrätten, sa migrationsminister Helene Fritzon på presskonferensen. 

Mer resurser ska också satsas på att de som får avslag på sin asylsökan ska lämna landet. Tanken är att de nya reglerna ska börja gälla nästa mandatperiod, om Socialdemokraterna vinner valet. 

Samtidigt vill Löfven ha hårdare straff för människosmuggling. 

– Det är lika lönsamt att smuggla människor som att smuggla knark, fast med mindre risk för gärningsmannen, sa Löfven. 

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson sa nyligen att regeringsfrågan är "helt öppen" – läs mer om det här!

Tycker du detta låter bra?