2016 så uppmärksammades Brexit runt om i världen
Sverigdemokraterna tar ställning, vill ut ur EU. - Foto: Sverigdemokraterna & TT

Efter Brexit – nu vill Sverigedemokraterna ha Swexit

SD tar verkligen ställning i EU-frågan och i ett inlägg på deras facebooksida så är partiets inställning solklar. Sverige måste lämna EU.


Deras ställning gällande Sveriges vara och ickevara i EU gjordes tydlig idag i ett facebookinlägg där de då, likt Nigel Farage och hans UKIP, lanserade slagordet och hashtagen "#swexit". I deras facebookinlägg skriver partiet, med tillhörande bild, så här:

"EU hotar Sverige med en mångmiljardsmäll. Sveriges medlemsavgift till EU kan komma att öka med 15 miljarder extra per år, för att täcka de förlorade intäkterna när Storbritannien lämnar unionen."

Sverigedemokraternas facebookbild bild: Facebook

EU-motståndare sedan tidigare

Det är inte direkt en hemlighet att SD länge har varit motståndare till den Europeiska Unionen. Partiet har sedan länge förespråkat en folkomröstning i frågan, så nyheten att de vill lämna kommer kanske inte som en blixt från klar himmel.

På Sverigedemokraternas hemsida står det så här:

"För oss är det helt avgörande att Sverige har inflytande över de beslut som berör Sverige. Vi arbetar dagligen i riksdagen för att motverka maktförskjutningen till Bryssel. Från att ha varit ett mellanstatligt samarbete har EU förvandlats till ett överstatligt samarbete där Sveriges röst väger allt lättare. Det är dags att Sverige säger ifrån och likt andra länder kräver bättre medlemsvillkor."

Inspirerade av Storbritannien

I alla fall om vi ser till hashtagen de nu vill göra till sin egen, alltså #swexit. För det var trots allt där i Storbritannien som #brexit-rörelsen fick sitt fäste och sedermera låg som grund för att Storbritannien röstade ja till att lämna den Europeiska Unionen.

Så många svenskar vill lämna

Enligt en undersökning som Aftonbladet gjorde 2017 så tyckte 58 procent av de som blev tillfrågade att Sverige minsann skulle vara kvar i EU. 25% ville att Sverige skulle lämna och 17 procent sa att de var osäkra. I den undersökningen så deltog 1 102 personer. Det här något du kan läsa mer om här.

TV: Hemliga EU-dokument avslöjar: Då ska Sverige tvingas skaffa euro

Vill du läsa mer om vad svenskarna tycker om att lämna EU? Läs då denna artikel.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Sverige lämna EU?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.