Tisdag 22 Jun
Stockholm

Så hade valet gått om bara unga fått rösta

Sverigedemokraterna går fram bland förstagångsväljare – samtidigt backar Socialdemokraterna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Valet närmar sig, och det händer väldigt mycket i opinionsmätningarna. Men hur skulle det se ut om bara ungdomar fick rösta? 

SCB:s nya partisympatiundersökning visar att åsikterna i gruppen 18-24 år svängt rejält sen valet 2014. 

Socialdemokraterna har haft en negativ utveckling sen valet bland de unga väljarna. Från att ha haft knappt 30 procent inför valet 2014 har man nu halkat ner till 17 procent. 

För Sverigedemokraterna går det bättre. SD har mer än dubblat sitt stöd bland unga sen hösten 2014, och får nu 16,5 procent i mätningen. Det är framför allt bland unga män SD gör framsteg – i den gruppen har SD över 25 procent. 

– Våra frågor ligger i tiden även bland unga. Tidigare har det varit andra än kriminalpolitik och invandringspolitik frågor som varit viktigare bland unga, men nu verkar det svängt där. Man upplever skolmiljön som otrygg eller vägen till skolan som osäker. Det är nog en viktig förklaring, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof till Nyheter24.  

Miljöpartiet hade stort stöd bland ungdomar inför valet 2014, men har tappat rejält under mandatperioden. I nya mätningen ökar Miljöpartiet lite, och lägger sig på 8 procent. 

Störst bland unga är Moderaterna, som i nya SCB-undersökningen hamnar på drygt 26 procent. 

Dock ska man tänka på att det är få som svarat på SCB:s undersökning, knappt 400 stycken, vilket till viss del kan förklara de stora variationerna. 

Så skulle valet gå om bara unga (18-24) skulle rösta:

Moderaterna: 26,5 procent

Centerpartiet: 11,7 procent

Liberalerna: 5,0 procent

Kristdemokraterna: 1,1 procent

Miljöpartiet 8,0 procent

Socialdemokraterna: 17,8 procent

Vänsterpartiet: 9,7 procent

Sverigedemokraterna: 16,5 procent

Tror du SD kommer bli större än S i valet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela