Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jimmie Åkesson vill att Sverige lämnar EU

Maktkamp24 | 18/06/2018 10:31

Sverigedemokraterna vill och EU går skilda vägar. Det berättar partiledaren Jimmie Åkesson i en

Sverige borde ha en ny folkomröstning om EU – redan inom fyra år. Det tycker Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. I en intervju med Dagens Industri menar SD-ledaren att Sverige inte tjänar på att vara med i EU. 

– Vi betalar ofantligt mycket pengar och får ofantligt lite tillbaka. Men det främsta skälet är ideologiskt: Vi ska inte vara med i en överstatlig union, säger Jimmie Åkesson till Dagens Industri

Åkesson fortsätter:

– EU är en stor korruptionshärva där ingen har kontroll över någonting.

Dock menar Åkesson att Sverige fortfarande kan handla och ha diplomatiska relationer med andra länder, men att man inte hör hemma i unionen. 

Stödet för att lämna lågt

Men hur skulle då en folkomröstning om EU se ut? Ja, det mesta tyder på att Jimmie Åkesson inte kan hoppas på några större framgångar i ett eventuellt EU-val. 

Enligt SCB:s senaste mätning så är drygt 50 procent av befolkningen för ett EU-medlemsskap, och i SCB:s november-mätning från förra året var EU-stödet bland svenskarna det största sen 2011. 

Andelen som säger att de är mot EU-medlemskap har ökat lite de senaste månaderna, men ligger fortfarande på historiskt låga nivåer, knappt 20 procent. Det är långt ifrån rekordnivåerna under 90-talets andra halva då mer än varannan svensk var emot EU-medlemskapet. 

Hur gick det efter Brexit?

Sen Storbritannien röstade för att lämna EU 2016 har flera effekter kunnat ses. Invandringen från andra EU-länder har minskat drastiskt, något som gör det brittiska näringslivet oroade eftersom det kan bli svårt att hitta utbildad arbetskraft. Invandringen från icke EU-länder har däremot ökat något. 

Även om det är omöjligt att bedöma hur ett EU-utträde kommer påverka Storbritanninen på lång sikt är det tydligt att brittiska ekonomin har gått neråt sen 2016, lönerna har sjunkit och konkurserna har blivit fler, skriver Reuters. Det försvagade pundet har också haft en negativ effekt på exporten i Storbritannien. 

Isabella "Blondinbella" Löwengip tror att Sverigedemokraterna blir största parti i höstens val – läs mer om det här

Tycker du att Sverige ska lämna EU?