Här är Sverigedemokraternas integrationspolitk

- 27/06/2018, 08:52 -

Sverigedemokraterna är det parti som har högst förtroende bland väljarna när det gäller integrationen. Men hur ser partiets integrationspolitik ut?

Den 9 september är det val, och en av de stora frågorna i valrörelsen kommer tveklöst att bli invandring och integration

Enligt en stor mätning från Som-institutet är just integrationen tillsammans med sjukvården och skolan den allra viktigaste frågan för väljarna. 

Sverigedemokraterna har de senaste åren gjort stora framsteg när det gäller just integrationsfrågan. I en undersökning som SVT/Novus gjort under våren visade det sig att hela 36 procent har störst förtroende för SD i integrationsfrågan. 

Men hur ser Sverigedemokraternas integrationspolitik ut? 

Sverigedemokraterna själva använder sig sällan av ordet "integration" – istället använder SD ordet "assimilering", vilket innebär att den som kommer till Sverige ska få en svensk identitet. 

Faktum är att ordet "integration" inte nämns en enda gång i Sverigedemokraternas partiprogram.

– Vårt mål med migrationspolitiken är att vi inte ska behöva ha någon integrationspolitik, sa partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt till Nyheter24 2016

Sverigecenter och kulturlotsar

I november 2016 lanserade Sverigedemokraterna sina så kallade Sverigecenter, som skulle fungera som en kulturlots i utsatta områden. Tanken med idén var att ha en fysisk plats där nyanlända skulle kunna lära sig om svensk kultur och traditioner. 

I Sverigedemokraternas budget vill partiet satsa knappt 300 miljoner om året på just Sverigecenter – även om partiet inte har varit helt tydliga med hur dessa center och kulturlotsar ska fungera i praktiken. 

För den som vill veta mer blir det svårt. Den som söker på "Sverigecenter", "kulturlots" eller "kulturlotsar" på Sverigedemokraternas hemsida får upp noll resultat. 

Sverigecenter
Skärmdump från Sverigedemokraternas hemsida

Samtidigt vill SD i sin ekonomiska politik  skära ner rejält på insatser för just integration. Enligt partiets egen budget för 2018 gör man detta av "principiella skäl". 

"Sverigedemokraterna strävar efter en sammanhållning för nationen som helhet och motsätter sig regeringens öronmärkta och riktade medel för ett postnationellt och vänsterorienterat synsätt på integration", står det i budgeten. 

Partiet räknar med att skära ner över 20 miljarder kronor om året på just området integration och migration jämfört med regeringens budget. 

Jimmie Åkesson vill att Sverige lämnar EU – läs mer om det här

Tycker du SD har bra integrationspolitik?