Jimmie Åkesson var med i lokal-tv efter valframgångarna 1998.
Det har hänt en del på tjugo år. - Foto: TT/TV4/Youtube

Här är Jimmie Åkessons första tv-framträdande från 1998

När en 19-årig Jimmie Åkesson ställde upp i en debatt i lokal-tv efter valet 1998 kunde ingen ana hur framtiden skulle se ut.


Efter valet 1998 kom Sverigedemokraterna in i kommunfullmäktige i Sölvesborg i Blekinge. 

Jimmie Åkesson, då 19 år gammal, fick plats i kommunfullmäktige, och bjöds in till debatt i TV4:s lokala kvällsmagasin Sydost (där för övrigt också superprofilen Rickard Sjöberg fick sitt genombrott). Där fick han debattera med Socialdemokraternas kommunalråd i Sölvesborg Jens Åberg (1947-2014)

Åkesson får under debatten frågan vad han menar med ett "mångkulturellt samhälle".

– Ett mångkulturellt samhälle? Ja, det är ju att man säger… de senaste tjugo åren har Sverige tagit emot ungefär en miljon utomeuropeiska invandrare till Sverige. Det har skapat etniska konflikter, det skapar segregation i samhället, det skapar rotlöshet och så vidare, man vet inte var man hör hemma. Det vill vi förhindra genom att stoppa invandringen, den utomeuropeiska invandringen framförallt, och påbörja ett återvandringsprogram, sa den då 19-årige Jimmie Åkesson i TV4 Sydosts debattprogram.  

Men hur bra koll hade egentligen Åkessons på statistiken i den där första debatten? Hade Sverige verkligen haft en utomeuropeisk invandring på en miljon människor "de senaste tjugo åren"? 

Nej. 

Sveriges utomeuropeiska invandring var på 80- och 90-talet inte i närheten av den nivå Åkesson nämner. Mellan 1978-1998 invandrade sammanlagt drygt 950 000 personer till Sverige enligt Statistiska Centralbyrån. Då är arbetskraftinvandring, invandring från europeiska och nordiska grannländer och invandringen från Jugoslavien i början av 90-talet inräknad.

Dessutom hade Sverige under de åren en utvandring på ungefär 20-35 000 personer om året. 

Att därför 1998 säga att Sverige tagit emot en miljon utomeuropeiska invandrare senaste 20 åren är helt enkelt en grov överdrift, för att inte säga lögn. Jimmie Åkesson kan heller inte svara på hur många invandrare det finns i Sölvesborg, men han nickar när Åberg gissar att det finns "några hundra".

Almedalen 2002

Fyra år senare var det dags för det nationella genombrottet under Almedalsveckan i Visby. SDU, som Åkesson då var ordförande för, störde Maud Olofssons tal, vilket fick både politiker och kameror att samlas kring Åkesson. Ett klipp från händelsen kan ses här (SVT Öppet arkiv)

Jimmie Åkesson debatterar med Folkpartiets Marit Pålsson i Almedalen 2002. I bakgrunden syns Roger Hedlund, som året innan dömts för två fall av misshandel tillsammans med högt uppsatta nazister.

Läs mer om Jimmie Åkessons väg till makten här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vilken Åkesson skulle du helst ta en fika med?
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.