Jimmie Åkesson var med i lokal-tv efter valframgångarna 1998.
Det har hänt en del på tjugo år. - Foto: TT/TV4/Youtube

Här är Jimmie Åkessons första tv-framträdande från 1998

När en 19-årig Jimmie Åkesson ställde upp i en debatt i lokal-tv efter valet 1998 kunde ingen ana hur framtiden skulle se ut.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Efter valet 1998 kom Sverigedemokraterna in i kommunfullmäktige i Sölvesborg i Blekinge. 

Jimmie Åkesson, då 19 år gammal, fick plats i kommunfullmäktige, och bjöds in till debatt i TV4:s lokala kvällsmagasin Sydost (där för övrigt också superprofilen Rickard Sjöberg fick sitt genombrott). Där fick han debattera med Socialdemokraternas kommunalråd i Sölvesborg Jens Åberg (1947-2014)

Åkesson får under debatten frågan vad han menar med ett "mångkulturellt samhälle".

– Ett mångkulturellt samhälle? Ja, det är ju att man säger… de senaste tjugo åren har Sverige tagit emot ungefär en miljon utomeuropeiska invandrare till Sverige. Det har skapat etniska konflikter, det skapar segregation i samhället, det skapar rotlöshet och så vidare, man vet inte var man hör hemma. Det vill vi förhindra genom att stoppa invandringen, den utomeuropeiska invandringen framförallt, och påbörja ett återvandringsprogram, sa den då 19-årige Jimmie Åkesson i TV4 Sydosts debattprogram.  

Men hur bra koll hade egentligen Åkessons på statistiken i den där första debatten? Hade Sverige verkligen haft en utomeuropeisk invandring på en miljon människor "de senaste tjugo åren"? 

Nej. 

Sveriges utomeuropeiska invandring var på 80- och 90-talet inte i närheten av den nivå Åkesson nämner. Mellan 1978-1998 invandrade sammanlagt drygt 950 000 personer till Sverige enligt Statistiska Centralbyrån. Då är arbetskraftinvandring, invandring från europeiska och nordiska grannländer och invandringen från Jugoslavien i början av 90-talet inräknad.

Dessutom hade Sverige under de åren en utvandring på ungefär 20-35 000 personer om året. 

Att därför 1998 säga att Sverige tagit emot en miljon utomeuropeiska invandrare senaste 20 åren är helt enkelt en grov överdrift, för att inte säga lögn. Jimmie Åkesson kan heller inte svara på hur många invandrare det finns i Sölvesborg, men han nickar när Åberg gissar att det finns "några hundra".

Almedalen 2002

Fyra år senare var det dags för det nationella genombrottet under Almedalsveckan i Visby. SDU, som Åkesson då var ordförande för, störde Maud Olofssons tal, vilket fick både politiker och kameror att samlas kring Åkesson. Ett klipp från händelsen kan ses här (SVT Öppet arkiv)

Jimmie Åkesson debatterar med Folkpartiets Marit Pålsson i Almedalen 2002. I bakgrunden syns Roger Hedlund, som året innan dömts för två fall av misshandel tillsammans med högt uppsatta nazister.

Läs mer om Jimmie Åkessons väg till makten här.

/
Vilken Åkesson skulle du helst ta en fika med?