Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Björklund vill att Sverige går med i EMU – och betalar mer till EU

Maktkamp24 | 03/07/2018 13:15

Liberalernas partiledare Jan Björklund vill se en mer omfattande EU-budget – och att Sverige skickar mer pengar till Bryssel. Det meddelade han idag på en pressträff.

Liberalerna lägger nu om sin valrörelse helt – och vill nu fokusera helt och hållet på EU-frågan. På en pressträff i Visby idag presenterade partiledaren Jan Björklund ett 28 punkter långt program för att stärka Sveriges band till EU. 

Anledningen är att Sverigedemokraterna nu gått ut och krävt att Sverige ska folkomrösta om EU-medlemskapet. Björklund menar att det är "allvarligt".

– Det skulle vara mig veterligen helt unikt att ett så stort parti kräver det egna landets utträde ur EU, sa Björklund om Sverigedemokraterna på pressträffen. 

Jan Björklund vill också att EU ska ha en starkare ekonomi, och att Sverige ska bidra med mer pengar till EU än vad man gör idag. Men L-ledaren vill inte sätta en definitiv siffra på hur mycket pengar det skulle kunna handla om. 

– Det går inte att sätta ett belopp. Men om vi nu vill ha en europeisk antiterroriststyrka och gränsbevakning i Medelhavet så kostar det pengar. Då måste vi vara beredda att bidra till det, säger Jan Björklund till Nyheter24

I Liberalernas nya EU-program finns också planer på att gå med i den europeiska beredskapsstyrkan EII, som ska kunna sättas in vid oroligheter, ungefär som FN-trupperna fungerar idag. Men inte heller där kan Björklund säga exakt hur det skulle fungera. 

– Det beror på läget och vad som efterfrågas. Men det kommer handla om våra ordinare styrkor inom försvaret givetvis, säger Björklund. 

Vill ha Sverige med i EMU

Men Liberalerna vill gå ännu längre i sina EU-ambitioner. Senast 2022 vill man att Sverige ska vara med i EMU, och alltså ha euro som valuta. Efter valet vill L upprätta en "färdplan" för EMU-medlemskap. 

2003 röstade svenska folket nej till euron, och i SCB:s senaste opinionsmätning var det bara 19 procent som var för ett medlemsskap. 

– Jag är medveten om att stödet är begränsat, så det är klart att det inte går att genomföra med det stöd vi har idag, men jag vill föra upp frågan för diskussion, säger Björklund till Nyheter24. 

MER: Rebecca och Fiona möts av hat efter SD-kuppen i Sommarkrysset

Tycker du att Sverige ska gå med i EMU?