Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vallokalerna har varit stängda i

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Sverige har fortfarande ingen ny regering

Jimmie Åkesson skickade hemlig lista till Stefan Löfven

Maktkamp24 | 05/07/2018 18:51

Jimmie Åkesson avslöjar nu att han såg till att Stefan Löfven 2014 fick en kravlista från Sverigedemokraterna.

Höstens val ser ut att bli en riktig rysare. Men som de flesta kommer ihåg så var även valet 2014 en väldigt dramatisk historia, som slutade med att Sverigedemokraterna fällde regeringens budget. 

Nu avslöjar Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, att SD lämnade fram en lista till riksdagens talman för att ge tips till Stefan Löfven om hur regeringen skulle få igenom budgeten. 

– Jag pratade mycket med talmannen då. Och jag gav till honom en lista över krav som var viktiga för oss för att regeringens skulle kunna lotsa sin budget genom riksdagen, sa Jimmie Åkesson idag på en pressträff om sin nya bok "Det moderna folkhemmet". 

Listan var alltså tänkt att gå till den man skulle kort därefter skulle bli Sveriges statsminister – Stefan Löfven.

– Det var en lista på punkter. Nästa gång kommer det inte bli en lista på punkter, då kommer det vara en konkret lista över reformer som vi vill att den kommande regeringen genomför, fortsatte Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, som var med och fällde regeringens budget 2014, bekräftar att det fanns en lista, även om den inte var nedskriven på ett papper. 

– Det fanns en mental lista över fyra fokusområden som är helt avgörande för oss. Det handlar om arbetsvillkoren i offentlig sektor, om fattigpensionärerna, lag och ordning och migrationspolitken. Kan man inte leverera konkret politik på de områdena får man svårt att bilda en regering som får stöd av oss, säger Mattias Karlsson till Nyheter24.

Karlsson menar samtidigt att det inte spelar någon roll hur regeringskonstellationen ser ut eller om Sverigedemokraterna får ministerposter eller inte. 

– Man måste kunna se över hur man ska minska invandringen, vi ligger fortfarande högt där. Och Ulf Kristersson har fortfarande inte lyckats berätta hur han ska genomföra det tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, säger Karlsson till Nyheter24.

Nyligen gick Liberalernas partiledare Jan Björklund till attack mot Jimmie Åkesson – läs mer om det här

Har du skrivit en kravlista någon gång?