Den 9:e september är det riksdagsval och Annie Lööf tillsammans med centern vill då försöka vinna valet.
Oväntade vänskaper, sportbakgrund och förebilder. Det här visste du förmodligen inte om Centerpartiets partiledare Annie Lööf. - Foto: Vilhelm Stokstad TT / Henrik Montgomery TT

Annie Lööf – från fotbollsmålvakt till toppolitiker

Sedan 2011 har centerpartisten Annie Lööf fått förtroendet som Centerpartiets partiledare. Men vem är kvinnan bakom politikern? Det reder Nyheter24 ut!


Annie Lööf har sedan sitt inträde i riksdagen 2006 verkligen gjort en kometkarriär som politiker och fick redan som 28 åring, förtroendet och äran att ta över som Centerpartiets partiledare 2011. Från perioden 2011-2014 så även Lööf som näringslivsminister.

Men vem är egentligen personen Annie Lööf och hur har hennes resa från ung centerpartist till partiledare sett ut? Det reder vi på Nyheter24 ut.

Annie Lööf kom in i riksdagen redan 2006. Bild: Lars Pehrson SvD/TT

Kickade boll och briljerade i skolan

I en intervju med DN beskriver Annie Lööf sig själv som sportig plugghäst och faktum är att partiledaren en gång i tiden vaktade målet för IFK Värnamo. Det är inte illa pinkat det inte!

Och just sportig plugghäst var det ja. Annie gick nämligen ut gymnasiet med MVG i alla ämnen vilket är en oerhörd bedrift i sig.

Sjöng i gospelkör som tonåring

Som om att vara duktig på sport, politik och studier inte var nog så har Annie Lööf även haft sin lilla tid på musikscenen. Under sina tonår så sjöng hon i en gospelkör och fick även testa på att spela keyboard och piano, något som hon kan se tillbaka på med glädje.

– När jag sjöng i gospelkör under mina tonår men också alla lektioner då jag lärde mig spela piano och keyboard som barn. Det gav ju inte bara en förståelse för takt och ton utan också vänner för livet, sa Lööf i en intervju med DN.

Reste tidigare med och fotade teddybjörnen Teddy

I en intervju med Nyheter24 berättar Lööf att teddybjörnen Teddy agerade som partiledarens reskamrat under hösten 2009. Detta är även något som du kan läsa mer om här.

Kometens förskola i Värnamo hörde av sig och undrade om barnen kunde skicka med sin teddybjörn på mina resor. Det var en väldigt rolig och hedervärd uppgift och barnen fick en spännande upplevelse varje vecka. En av förskolans lärare var vän med mig på Facebook så de kunde se hans färd genom min Facebook-sida, sa Annie Lööf då till Nyheter24.

Identiferar sig med Pippi

När Lööf fick frågan vilken karaktär från litteraturens värld hon själv identifierade sig med så verkade svaret rätt självklart för henne. 

– Som rödhårig och viljestark person har jag identifierat mig med Pippi Långstrump, sa Lööf till DN.

Ja och varför inte? Pippi skulle väl de flesta vilja identifiera sig med!

Är bra vän med Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt

Ja – det är ingen hemlighet att alla politiska ledare kanske inte går ut och fikar med varandra efter en partiledardebatt. Två stycken som möjligtvis redan har gjort det dock är Annie Lööf och Jonas Sjöstedt. I en intervju med Malou von Sivers i Malou efter tio så berättar Lööf lite om deras, kanske oväntade, vänskap.

– Vi har lärt oss och kommit underfund med att vi gillar varandra som personer och jag tror att det är väldigt viktigt att kunna skilja från sak och person.

Jonas Sjöstedt berättade även han lite, i samma intervju, om vad som startade deras vänskap och hur media försökte vinkla det till att de inte alls hade mycket till övers för varandra.

– Vi var bägge ganska nya som partiledare. På något sätt så vill kvällspressen ha det som att vi hatar varandra. Men jag kände "Nej, jag gör faktiskt inte det", sa Sjöstedt och fortsatte:

– En period så hade du (Annie), en rätt så tuff period i partiledarskapet och det började bli som ett drev. Jag tyckte att den här ganska respektlösa tonen som i bland fanns med i drevet, alltså att Annie var ung och kvinna, inte var okej.

Läs även: Här är Sverigedemokraternas Jimmie Åkessons resa till makten

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att rösta på Centerpartiet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.