Försvaret Pride-kampanj "We don't always march straight"
Försvarets nya Pride-kampanj hyllas nu på nätet. - Foto: Försvarsmakten/TT

Försvarets Pride-kampanj hyllas: "Älskar buskapet!"

Som vanligt engagerar sig Försvarsmakten i Pride-veckan – och årets kampanj hyllas nu på nätet. Men alla är inte glada över ställningstagandet.


Pride-veckan i Stockholm är i full gång, och överallt vill folk visa sitt stöd och engagera sig i HBTQ-frågor. 

Även Försvarsmakten har tagit ställning, och lanserar en ny kampanj som heter ”We don’t always march straight”, där man vill visa att man är okej med att folk i försvaret kan gilla vem man vill. 

Och kampanjen, där två soldater har täckt sina ansikten i regnbågsfärger, hyllas nu på Facebook. 

Bild från försvarets hemsida. Bildkälla: Försvarsmakten.

”Fantastiskt! Jättebra initiativ för att visa att Försvarsmakten är till för ALLA!”, skriver en i kommentarerna. 

”Älskar budskapet i er kampanj, bra bild till bra text. Jobba vidare med alla viktiga frågor, stötta era nuvarande och blivande medarbetare i deras arbete och vardag”, skriver en annan. 

Jag är jäkligt stolt över att vara en del av försvarsmakten”, kommenterar en under Försvarsmaktens bild. 

Men tydligen är det inte alla som tycker om budskapet och Försvarsmaktens inställning till HBTQ. Vissa skriver på försvarets Facebook att man borde fokusera på att försvara landet i stället för att ägna sig åt Pride-kampanj (tydligen kan man inte göra båda saker samtidigt).

Även politiker har rutit ifrån. 

”Försvarsmakten skämmer ut sig genom att aktivera sig och gå in för den här typen av jippon. Ät mindre soja och skärp till er för tusan”, skriver Sverigedemokraternas riksdagskandidat Jonas Andersson på Twitter. 

Soja används ofta på nätet i högerextrema kretsar som en symbol för att beskriva svaga människor och politisk korrekthet.

Även partiet Alternativ för Sverige, som till stor del består av uteslutna sverigedemokrater, har fördömt Försvarsmaktens kampanj. 

"Det är INTE Försvarsmaktens uppgift att agera opinionsbildare i samhällsdebatten och man ska absolut INTE delta i Pride" skriver AfS på Twitter. 

Och HBTQ-personer har verkligen inte alltid uppskattats i försvaret. Försvarsmakten har aldrig haft ett explicit förbud mot homosexuella i armén, men fram till 1976 fanns en rekommendation om att homosexuella och transpersoner skulle få frisedel från värnplikten, och fram till 1989 sågs homosexualitet som en sjukdom inom försvaret. 

På 1600-talet gällde dödsstraff för homosexuell kärlek i Sverige, och under 1800-talet kunde homorelationer ge två års straffarbete. Först 1944 blev det lagligt med homosexualitet i Sverige – men istället klassades homosexualitet som en mentalsjukdom. Detta togs bort först 1979. 

I de flesta länder i världen tvingas HBTQ-personer ljuga om sig själv för att kunna få en chans att försvara sitt land, och att vara öppen med sin sexuella läggning och samtidigt vara en del av armén är otänkbart i många delar av världen. 

Vill du veta mer om Pride-veckan? Det kan du läsa om här!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du kampanjen är bra?
Tack för din röst!