Jimmie Åkesson
Åkesson tror inte han kommer sitta i regering efter valet. - Foto: Johan Nilsson/TT

Jimmie Åkesson: "Tror inte jag kommer sitta i regering"

Sverigedemokraternas partiledare verkar ha gett upp tanken på att få bli minister efter höstens val – det berättar han i en ny intervju.


En av valets stora frågor är hur det kommer att gå för Sverigedemokraterna. Hur stora kommer SD bli, vilka kommer vilja samarbeta med dem, och hur kommer förhandlingarna se ut efter valet?

Under den här mandatperioden har partiledaren Jimmie Åkesson vid flera tillfällen sagt att Sverigedemokraterna kommer bli största parti i valet, och sommaren 2017 hade han till och med räknat ut hur SD skulle kunna bilda regering. 

– Om vi får 30 procent, Moderaterna får 16 och Kristdemokraterna får 4,5 så är det klart, sa han i en intervju med Aftonbladet under Almedalsveckan förra året. 

Men nu berättar Jimmie Åkesson i Sveriges Radios partiledarutfrågning att han faktiskt inte tror att han kommer att sitta i regering efter valet. Det verkar alltså som att han gett upp drömmarna om regeringsbildning. 

– Jag tror faktiskt inte vi kommer sitta i en regering efter valet, men vi kommer ha avsevärt inflytande på regeringens politik, säger Åkesson i intervjun. 

Han menar också att inget av de andra partierna för samtal med Sverigedemokraterna, men att man "kan förhandla på andra sätt". 

Öppnar dörren för Stefan Löfven

Jimmie Åkesson vill heller inte säga hur han kommer agera efter valet, även om han anser att SD ligger närmare Moderaterna rent politiskt. 

Men han öppnar också en dörr till Socialdemokraterna och Stefan Löfven. 

– Stefan Löfven skulle ju kunna säga "nu har jag läst SD:s valmanifest och jag tycker det mesta låter jättebra". Då behöver jag inte förhandla, då säger jag ”kör Stefan, det låter jättebra”, säger Jimmie Åkesson i Sveriges Radios partiledarutfrågning

Men hur det än går i valet lär SD ändå få en del att säga till om. I de flesta mätningar ligger Sverigedemokraterna på runt 20 procent, och partiet ser ut att ha stora möjligheter att bli näst största eller till och med riksdagens största parti. 

MER OM SD: Här är Sverigedemokraternas 5 största problem

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du SD kommer sitta i regering efter valet?
Tack för din röst!