Pridesymboler togs ner från bibliotek – men nu ändras beslutet
Pridesymboler togs ner från bibliotek – men nu ändras beslutet - Foto: TT

Beslut hävs: Pridesymboler får sitta kvar på biblioteket

Vallokalen i Mölnlyckes bibliotek får ha kvar sina Prideflaggor. Det bestämdes under valnämndens möte under söndagen.


Efter att Härryda kommun firat Europride förra veckan hade de låtit Prideflaggor hänga kvar i biblioteket. 

Men när biblioteket används som vallokal tog de ner Pridesymbolerna efter påtryckningar från Sverigedemokraterna.

Det var efter en begäran av SD som valnämnden beslöt att låta flaggorna plockas ner. Sverigedemokraterna menar att symbolerna är vänsterpropaganda.

– Hela den svenska Pride-rörelsen är så vänsterpolitisk så vi menar att detta är otillbörlig valpåverkan, säger Calle Johansson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Härryda, till SVT.

Symbolerna får vara kvar

Men, nu ändrade valnämnden beslutet efter ett möte de höll under söndagen.

Det var valnämndens Weine Samuelsson (M) som i fredags tog beslutet att flaggorna skulle plockas ner, och han menar att beslutet skedde på länsstyrelsens rekommendation.

–  För det var symboler i biblioteket som inte ska finnas och därför rekommenderade de att de skulle tas ner. De här flaggorna, sa han till SVT angående beslutet att ta ner flaggorna.

Det här säger han om det nya beslutet:

– Det innebär att Pridematerial som fanns i Mölnlycke bibliotek inte riskerar röstningslokalens neutralitet eller kan påverka väljarna. Därför får det vara kvar, säger Weine Samuelsson till Sveriges radio. Han fortsätter:

– Vi gjorde en bedömning utifrån en rekommendation från länsstyrelsen men nu bedömer vi att Pridesymbolerna inte är politiska.

Vad regnbågsflaggan står för

Regnbågsflaggan har färgerna röd, orange, gul, grön, blå och lila. Varje färg har en egen mening, men i helhet så står flaggan för stolthet. Att vara homosexuell, bisexuell och/eller transperson. 

Den står för mångfald, tolerans och att ha respekt för sina medmänniskor. Flaggan är en symbol som används flitigt i hbtq-rörelsen och skapades i USA på 1970-talet av Gilbert Baker.

"Ohälsosamma mansnormer är ett av de större problemen vi har i samhället i dag, både inom jämställdhetspolitiken men även som något som framkallar psykisk ohälsa och våld. Det krävs att den här frågan tas på större allvar", det skriver Max Karlsson från CUF i en debattartikel, läs den här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.