Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna
Jimmie Åkesson förklarade sin syn om abort. - Foto: TT

Jimmie Åkesson: "Abortfrågan handlar inte om jämställdhet"

Statsminister Stefan Löfven riktade i Aftonbladets partiledaredebatt stark kritik mot Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Löfven menar att SD-budgeten inte går ihop.


Det hettade till ordentligt i Aftonbladets partiledardebatt under måndagskvällen. Och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fick mycket kritik från flera håll. Bland annat var statsminister Stefan Löfven ute och svingade mot Åkesson. 

– Era vallöften betyder ingenting. Det fattas 30 miljarder kronor i er budget. Det blir ingen välfärd med Sverigedemokraterna, sa Löfven i debatten. 

Men Åkesson menade att Löfven prioriterat invandring före välfärd: 

– Du har regerat i fyra år. Vårdköerna har fördubblats, skolresultaten har försämrats. Din politik har handlat om att fylla på med mer asylinvandring år efter år efter år. 

Stefan Löfven höll dock fast vid att Sverigedemokraternas budget är en stor felräkning. Han menar att Åkesson och blåser vanligt folk. 

– Vi har vänt de borgerligas budgetunderskott till ett överskott. Men du blåser vanligt folk, du står där med en budget som inte betyder någonting.  

"Abortfrågan handlar inte om jämställdhet"

Även centerledaren Annie Lööf riktade hård kritik mot Sverigedemokraternas politik – och framförallt gällande abort och jämställdhet. 

– Du vill att kvinnor ska vara hemma istället för att vara på arbetsmarknaden och du vill inskränka aborträtten, hur leder det till jämställdhet, frågade Annie Lööf. 

Men Jimmie Åkesson menar att han har en annan syn på jämställdhet än vad Centerpartiets partiledare har. 

– Vi har helt olika syn på vad som är jämställdhet. Abortfrågan handlar inte om jämställdhet, det är något annat, svarade då Jimmie Åkesson. 

Tidigare har Jimmie Åkesson bland annat sagt att abortfrågan inte är någon viktig fråga, trots att partiet vill sänka abortgränsen från 18 till 12 veckor. 

– Det är ju kanske inte i första hand de främst fungerande familjerna där abort är aktuellt, utan kanske där familjen fallerar snarare, sa Jimmie Åkesson om abort i en utfrågning i SVT nu i somras. 

En som direkt efter debatten riktade hård kritik mot Jimmie Åkesson var socialminister Annika Strandhäll

"‪Jag hoppas att SD aldrig någonsin får inflytande över kvinnors kroppar", skriver Strandhäll på sin Facebook-sida

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Åkesson?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.