Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jimmie Åkesson: " Abortfrågan handlar inte om jämställdhet"

- 27/08/2018, 21:12 -

Statsminister Stefan Löfven riktade i Aftonbladets partiledaredebatt stark kritik mot Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Löfven menar att SD-budgeten inte går ihop.

Det hettade till ordentligt i Aftonbladets partiledardebatt under måndagskvällen. Och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fick mycket kritik från flera håll. Bland annat var statsminister Stefan Löfven ute och svingade mot Åkesson. 

– Era vallöften betyder ingenting. Det fattas 30 miljarder kronor i er budget. Det blir ingen välfärd med Sverigedemokraterna, sa Löfven i debatten. 

Men Åkesson menade att Löfven prioriterat invandring före välfärd: 

– Du har regerat i fyra år. Vårdköerna har fördubblats, skolresultaten har försämrats. Din politik har handlat om att fylla på med mer asylinvandring år efter år efter år. 

Stefan Löfven höll dock fast vid att Sverigedemokraternas budget är en stor felräkning. Han menar att Åkesson och blåser vanligt folk. 

– Vi har vänt de borgerligas budgetunderskott till ett överskott. Men du blåser vanligt folk, du står där med en budget som inte betyder någonting.  

"Abortfrågan handlar inte om jämställdhet"

Även centerledaren Annie Lööf riktade hård kritik mot Sverigedemokraternas politik – och framförallt gällande abort och jämställdhet. 

– Du vill att kvinnor ska vara hemma istället för att vara på arbetsmarknaden och du vill inskränka aborträtten, hur leder det till jämställdhet, frågade Annie Lööf. 

Men Jimmie Åkesson menar att han har en annan syn på jämställdhet än vad Centerpartiets partiledare har. 

– Vi har helt olika syn på vad som är jämställdhet. Abortfrågan handlar inte om jämställdhet, det är något annat, svarade då Jimmie Åkesson. 

Tidigare har Jimmie Åkesson bland annat sagt att abortfrågan inte är någon viktig fråga, trots att partiet vill sänka abortgränsen från 18 till 12 veckor. 

– Det är ju kanske inte i första hand de främst fungerande familjerna där abort är aktuellt, utan kanske där familjen fallerar snarare, sa Jimmie Åkesson om abort i en utfrågning i SVT nu i somras. 

En som direkt efter debatten riktade hård kritik mot Jimmie Åkesson var socialminister Annika Strandhäll

"‪Jag hoppas att SD aldrig någonsin får inflytande över kvinnors kroppar", skriver Strandhäll på sin Facebook-sida

Håller du med Åkesson?