Stockholm

Isabella Lövin – från Guldspaden till Almedalen

Den 9 september hålls det val i Sverige.
Nyheter24 reder ut vem personen Isabella Lövin egentligen är. Foto: Ulf Palm TT/TT

Isabella Lövin arbetar idag som språkrör för Miljöpartiet och som vår vice statsminister. Du har hört henne i debatter. Men vem är hon egentligen? Det reder Nyheter24 ut.


Läs mer

Sedan den 16:e maj 2016 har Isabella Lövin tillsammans med Gustav Fridolin styrt över kajutan som vi kallar för Miljöpartiet. Nu den 9:e september går de till val i hopp om att få regera i ytterligare en mandatperiod. Hur det hela kommer att sluta? Det får tiden utvisa.

Isabella Lövin som tog över som ett av två språkrör 2016. Bild: Henrik Montgomery TT

Vann Guldspaden 2007

Precis så. Innan Isabella blev allmänt känd som politiker och språkrör för Miljöpartiet så arbetade hon som journalist. Hon var till och med så duktig inom journalistiken så att hon 2007 kammade hem Guldspaden för bästa bok med hennes verk "Tyst hav".

Hon har studerat filmvetenskap

Det många inte vet är att språkröret även har en utbildning inom filmvetenskap. Så hade Isabella inte blivit journalist och sedermera politiker så kanske vi hade haft en ny Bergman istället.

Men nu löste det ju sig bra ändå för Isabella!

Innehar rollen som Sveriges vice statsminister

Exakt! Isabella Lövin är inte bara språkrör för Miljöpartiet. Hon är även vice statsminister i Sverige då hon tog över den posten från Åsa Romson i samband att hon byttes ut som språkrör.

Häftigt!

Var en oerhört passionerad hästtjej

Vår vice statsminister växte upp på landet och var väldigt förtjust i hästar som ung. Så här säger hon i en intervju med Aftonbladet när hon får frågan att berätta något som folk kanske inte visste om:

– Kanske att jag är uppvuxen på landet och var oerhört passionerad hästtjej som hängt mycket i stall och ladugårdar, i skogen och en slags Bullerby-miljö när jag var liten? Det tror man nog inte om mig.

Känner du att du vill läsa mer om de olika partiledarna? I så fall har du tur. Vi har tidigare skrivit om Ebba Busch Thor – målaren som blev partiledare. Eller du kanske vill läsa lite om Annie Lööf – fotbollsmålisen som blev toppolitiker.

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.