Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna.
Jimmie Åkesson backar nu från sitt uttalande. - Foto: Lars Pehrson/TT

Jimmie Åkesson egna ord om Morgonpasset: "Plumpt och dåligt"

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson backar nu och menar att han inte vill lägga ner P3.


Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har verkligen skapat rubriker under dagen. Allt började med att SD-ledaren var med i Morgonpasset i P3, och utsattes för en roast – något som alla partiledare utsatts för innan sina intervjuer i Morgonpasset.

I programmet skämtades det friskt om Jimmie Åkessons vikt och hans spelmissbruk. Bland annat kallades han ”Sveriges Oprah, en viktpendlare av rang”. Hör klippet här!

Men skämten uppskattades inte alls av Åkesson, som tappade fattningen helt. 

– Det är ungefär vad jag förväntar mig av den här skitkanalen jag är med i just nu. Det blir jättedålig stämning nu, men det är inte mitt fel. Jag ställer upp här för att jag vet att jag måste, men jag hade helst sluppit, sa Jimmie Åkesson i P3-intervjun. 

Jimmie Åkesson menade också att han helst skulle vilja lägga ner hela radiokanalen. 

– Hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 direkt, jag tycker det är vänsterliberal smörja rakt igenom. 

Många har varit ute under dagen och kritiserat Åkessons uttalande. Bland annat menar Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att Jimmie Åkesson hotar public service. 

– Det här visar att Sverigedemokraterna vill tysta medier som kritiserar SD. Det följer ett mönster vi sett i Ungern och Polen, att det första som högerextremister som får makt gör är att ge sig på det fria kulturlivet, sa Jonas Sjöstedt tidigare idag till Nyheter24.

"Vill inte lägga ner"

Men nu backar Jimmie Åkesson, och menar att han inte alls vill lägga ner radiokanalen. 

– Jag vill inte lägga ner medier, jag betonade också det i intervjun, att om jag hade varit chef hade jag velat ändra, men jag är inte det, jag är politiker. Jag lägger mig inte i vilka medier som finns, säger han till Tv4. 

Däremot menar han att han gärna säljer public service. 

– Man borde kanske sälja den till kommersiella intressen, för det är ju en kommersiell kanal egentligen, säger Åkesson till Tv4. 

"Plumpt och dåligt"

"Jag har inga problem med satir – brukar skratta åt det mesta som rör mig själv – men det satiriska inslag som inledde dagens utfrågning var bara plumpt och dåligt", skrev Jimmie Åkesson strax efter lunch idag på sin Facebook. 

Han fortsätter: 

"Som licensbetalare tillåter jag mig dock att ha en åsikt om det jag finansierar. Hade jag varit chef på SR hade jag lagt ner P3. Det är inte detsamma som att jag i egenskap av politiker tänker avskaffa tryck- och yttrandefriheten. Sådana påståenden är bara tramsiga".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du förtroende för Jimmie Åkesson?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.