Riksdagen. Annie Lööf, Jan Björklund och Stefan Löfven.
Med fyra dagar kvar till valet så släpper Stefan Löfven lite av en bomb. Han öppnar för ett samarbete med Centerpartiet och Liberalerna. - Foto: Anders Wiklund TT / Jonas Ekströmer TT / Henrik Montgomery TT / Tomas Oneborg SvD/TT

Stefan Löfvens stora plan – vill locka över C och L

Riksdagsvalet 2018 är verkligen inne i slutspurten och med fyra dagar kvar till valet så sträcker Stefan Löfven ut en hand till både Centerpartiet och Liberalerna.


Idag, onsdag, så är det fyra dagar kvar till valet. Men det är fortfarande många frågor och osäkerheter om hur utfallet kommer att bli den 9 september.

Nu kommer däremot bomben. I en intervju med DN så berättar statsminister Stefan Löfven att han nämligen har planer att försöka locka över både Liberalerna och Centerpartiet till hans sida för att regera om de rödgröna blir större än alliansen.

Så här svarar Löfven på frågan om vilken regering han ser framför sig efter valet:

– Säg att vi blir större. Då kommer jag ändå att försöka söka samarbete över blockgränsen. Så gjorde jag 2014. Jag satt ner med alla fyra partier var för sig men de sa att jag måste genomföra budgeten ihop med Vänsterpartiet. Det de gör då är att säga att de tänker avstå inflytande och ge det till V istället. Det är ett mycket märkligt agerande av politiska partier, säger han till DN.

Vill fortsätta samarbetet med Miljöpartiet

På frågan om Löfven kan tänka sig en koalitionsregering så svarar han lite ambivalent. Men en sak som står klart är att han vill fortsätta regera med Miljöpartiet vid sin sida.

– Det är en variant. Den andra varianten är samarbete i riksdagen. Jag ser båda möjligheterna och vill därför inte begränsa mig. I grunden vill jag fortsätta det projekt som vi och MP har. Vi två partier, tillsammans med V, har gjort åtta bra budgetar. Jag vill fortsätta samarbetet med MP men jag ser också att det finns en möjlighet att utveckla det samarbetet. Det kan innebära en koalitionsregering som är bredare än den nuvarande, säger han till DN.

Löfven utvecklar sitt resonemang lite mer och påpekar att det finns något både hos Centerpartiet och Liberalerna som han tycker om.

– Tittar man framåt och tar Centern som exempel så är det två frågor som är oerhört viktiga för Sverige. Den ena är klimatfrågan och den andra hur vi ser till att utveckla hela landet. Där kommer vi från samma bakgrund. Med Liberalerna har vi skolan. Vi tillför mer resurser, förbättrar för lärarna osv. Det finns något där, säger han till DN.

Känner du att du vill ha lite bättre koll på vad socialdemokraterna står för? Då kan du läsa mer om dom här.


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att detta låter som en bra plan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.