Söndag 28 Nov
Stockholm

Stefan Löfvens stora plan – vill locka över C och L

Riksdagen. Annie Lööf, Jan Björklund och Stefan Löfven.
Med fyra dagar kvar till valet så släpper Stefan Löfven lite av en bomb. Han öppnar för ett samarbete med Centerpartiet och Liberalerna. Foto: Anders Wiklund TT / Jonas Ekströmer TT / Henrik Montgomery TT / Tomas Oneborg SvD/TT

Riksdagsvalet 2018 är verkligen inne i slutspurten och med fyra dagar kvar till valet så sträcker Stefan Löfven ut en hand till både Centerpartiet och Liberalerna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Idag, onsdag, så är det fyra dagar kvar till valet. Men det är fortfarande många frågor och osäkerheter om hur utfallet kommer att bli den 9 september.

Nu kommer däremot bomben. I en intervju med DN så berättar statsminister Stefan Löfven att han nämligen har planer att försöka locka över både Liberalerna och Centerpartiet till hans sida för att regera om de rödgröna blir större än alliansen.

Så här svarar Löfven på frågan om vilken regering han ser framför sig efter valet:

– Säg att vi blir större. Då kommer jag ändå att försöka söka samarbete över blockgränsen. Så gjorde jag 2014. Jag satt ner med alla fyra partier var för sig men de sa att jag måste genomföra budgeten ihop med Vänsterpartiet. Det de gör då är att säga att de tänker avstå inflytande och ge det till V istället. Det är ett mycket märkligt agerande av politiska partier, säger han till DN.

Vill fortsätta samarbetet med Miljöpartiet

På frågan om Löfven kan tänka sig en koalitionsregering så svarar han lite ambivalent. Men en sak som står klart är att han vill fortsätta regera med Miljöpartiet vid sin sida.

– Det är en variant. Den andra varianten är samarbete i riksdagen. Jag ser båda möjligheterna och vill därför inte begränsa mig. I grunden vill jag fortsätta det projekt som vi och MP har. Vi två partier, tillsammans med V, har gjort åtta bra budgetar. Jag vill fortsätta samarbetet med MP men jag ser också att det finns en möjlighet att utveckla det samarbetet. Det kan innebära en koalitionsregering som är bredare än den nuvarande, säger han till DN.

Löfven utvecklar sitt resonemang lite mer och påpekar att det finns något både hos Centerpartiet och Liberalerna som han tycker om.

– Tittar man framåt och tar Centern som exempel så är det två frågor som är oerhört viktiga för Sverige. Den ena är klimatfrågan och den andra hur vi ser till att utveckla hela landet. Där kommer vi från samma bakgrund. Med Liberalerna har vi skolan. Vi tillför mer resurser, förbättrar för lärarna osv. Det finns något där, säger han till DN.

Känner du att du vill ha lite bättre koll på vad socialdemokraterna står för? Då kan du läsa mer om dom här.


Tycker du att detta låter som en bra plan?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela