SVT logotyp. Jimmie Åkesson.
DR och NRK menar att de inte skulle ha tagit avstånd från ett uttalande av en politiker. - Foto: SVT / Lars Pehrson SvD/TT

NRK och DR om SVT:s uttalande: "Skulle aldrig komma från vårt håll"

Många har kritiserat och hyllat SVT:s avståndstagande från Jimmie Åkessons uttalande under fredagens slutdebatt i SVT. Nu ger sig våra grannländer in i debatten och menar att ett sånt avståndstagande inte skulle ske i deras länder.


Den stora sprickan mellan Sverigedemokraterna och SVT har ännu inte blivit bättre efter fredagens slutdebatt i SVT. Det hela började då SD:s partiledare Jimmie Åkesson gjorde ett uppmärksammat uttalande om invandrare under en debatt om migration och integration:

– De är inte svenskar, de hör inte hemma här, sa Åkesson då och menade på att invandrare som inte "anpassar" sig inte kan ses som svenskar. 

Uttalande var något som både Centerpartiets Annie Lööf och SVT tog ett starkt avstånd från i live-tv.Vilket Sverigedemokraterna tyckte var ett heltokigt beslut.

– SVT tar avstånd från det här, förklarade programledaren Martina Nord i SVT:s direktsändning.

Efteråt gick även SVT:s ansvarige utgivare Eva Landahl ut och kritiserade uttalandet, och sa att SVT tar avstånd från Åkessons uttalande. Något som även SVT:s vd Hanna Stjärne stod bakom.

”Jag står bakom vår utgivares bedömning. Vi har nyligen blivit fällda av Granskningsnämnden för en likartad situation i Aktuellt och vi tar Granskningsnämndens prövningar av våra publiceringar på största allvar", sa Stjärne i ett uttalande på lördagen. 

Men på kvällen backade SVT och meddelade att Eva Landahl inte längre kommer att vara ansvarig utgivare för SVT:s stora valvaka på valkvällen

"Skulle aldrig komma från vårt håll"

Men nu får Sverigedemokraterna och de som varit kritiska mot SVT:s avståndstagande medhåll från våra grannar Norge och Danmark.

– Ett sånt avståndstagande från ett uttalande av en politiker, skulle aldrig komma från DR:s håll, säger Thomas Falbe, nyhetschef till DR och fortsätter:

– Danmarks Radio är inte media som har förhållningssätt till uttalanden eller politiska åsikter. Vi tycker inte något. Därför är politikernas uttalanden en fråga mellan de andra politikerna och väljarna.

Skillnaden ligger dock i SVT:s så kallade demokratiparagraf, en paragraf som inte existerar i Danmark eller Norge.

Paragrafen är inskriven i sändningstillståndet och innebär "en skyldighet att markera ett avståndstagande från eller att bemöta antidemokratiska uttalanden och att verka för att rasfördomar, våld och brutalitet bekämpas". 

Men det är inte bara DR som ställer sig kritiska till SVT:s uttalande utan även norska NRK medger att de inte skulle ta avstånd från ett uttalande av en politiker.

– En partiledare skulle behöva ta ansvar för nästan varenda tänkbart uttalande som kan förekomma, inte NRK eller något annat medium, säger NRK-chefen Thor Gjermund Eriksen, till Aftonbladet.


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!