Jimmie Åkesson valde att bojkotta SVT. Nu byts Landahlen ut.
Jimmie Åkesson valde att bojkotta SVT. Nu byts Landahlen ut.

Eva Landahl byts ut efter uttalandet om Sverigedemokraterna

SVT:s vd Hanna Stjärne gick under lördagen ut och stöttade Eva Landahls beslut att ta avstånd från Jimmie Åkessons uttalande. Nu har man ändrat sig, Landahl byts ut under söndagens valvaka.


Tidigare idag gick Sverigedemokraterna ut med att man bojkottar SVT:s valvaka efter kritiken som SVT:s Eva Landahl hade riktat mot Jimmie Åkesson, genom att ta avstånd från hans uttalande, under debatten på fredagskvällen. 

SVT:s vd, Hanna Stjärne, gick under lördagen ut och sa att hon stöttade Landahls beslut att ta avstånd från Jimmie Åkessons uttalande.

”Jag står bakom vår utgivares bedömning. Vi har nyligen blivit fällda av Granskningsnämnden för en likartad situation i Aktuellt och vi tar Granskningsnämndens prövningar av våra publiceringar på största allvar. Självklart välkomnar vi en eventuell prövning av vårt agerande också denna gång,” skrev Hanna Stjärne då.

Men nu har man alltså ändrat uppfattning och under lördagens valvaka så har man bytt ut Landahl som ansvarig utgivare, vilket Expressen har rapporterat om.

Eva Landahl skriver själv på SVT:s hemsida om att hon inte är ansvarig utgivare under lördagen.

"Det här är, som jag sagt under dagen, ingen lätt fråga och idag har vi diskuterat andra möjliga sätt att göra bemötandet. Vi är ense om det skulle ha blivit bättre och begripligare för publiken om vi bemött uttalandet på ett annat sätt efter debatten, exempelvis genom direkta frågor" skriver Landahl.

SD gick till attack mot SVT

Sverigedemokraterna var inte nöjda över hur Jimmie Åkesson hade blivit behandlad under partiledardebatten på fredagen, partiet gick därför till attack mot SVT genom att bojkotta kanalen under resten av valet. 

I ett pressmeddelande på lördagen visade de sitt missnöje och förklarade sitt beslut att bojkotta valvakan under söndagen.

"Skälet till detta är att SVT under lördagen valt att förvanska vad Jimmie Åkessonsagt i syfte att försvara sitt beslut under partiledardebatten I Expressen sa EvaLandahl, ansvarig utgivare hos SVT att 'Han pekade ut invandrare som en grupp som inte kan bli svenskar'. Detta är en ren lögn", skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande."

Sverigedemokraterna har haft det tufft den senaste veckan, bland annat gick SD-toppen Stefan Jakobsson ut och sa att han ville "rigga" riksdagen. Det kan du läsa mer om här.

SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du följt händelsen?
Tack för din röst!