Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokraterna bojkottar SVT:s valvaka

Maktkamp24 | 08/09/2018 18:09

Sprickan mellan Sverigedemokraterna och SVT blir bara större och större. I ett pressmeddelande meddelar SD att de nu tänker bojkotta SVT:s valvaka.

Sprickan mellan Sverigedemokraterna och SVT efter gårdagens slutdebatt är ett faktum. I ett pressmeddelande berättar SD att de nu valt att bojkotta SVT:s valvaka.

"Skälet till detta är att SVT under lördagen valt att förvanska vad Jimmie Åkesson sagt i syfte att försvara sitt beslut under partiledardebatten I Expressen sa Eva Landahl, ansvarig utgivare hos SVT att 'Han pekade ut invandrare som en grupp som inte kan bli svenskar'. Detta är en ren lögn", skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

Till Expressen förklarar Åkesson att SD inte kommer att vara med SVT under självaste valet. Däremot kommer kanalen att få tillgång till partiets egna valvaka under valhelgen.

SVT bad inte om ursäkt

SVT:s VD Hanna Stjärne gick ut med ett pressmeddelande där hon försvarade beslutet. "Jag står bakom vår utgivares bedömning".

”SVT har att tillämpa radio- och tv-lagen som säger att uttalanden kan kräva ett bemötande eller avståndstagande. Lagen reglerar all etermedia i Sverige.

I går kväll gjorde SVT:s ansvariga utgivare bedömningen att ett enskilt uttalande i direktsändning, vägt mot lagen, behövde bemötas.

Jag står bakom vår utgivares bedömning. Vi har nyligen blivit fällda av Granskningsnämnden för en likartad situation i Aktuellt och vi tar Granskningsnämndens prövningar av våra publiceringar på största allvar. Självklart välkomnar vi en eventuell prövning av vårt agerande också denna gång," skriver Hanna Stjärne i pressmeddelandet.

Anmälde SVT till Granskningsnämnden

Efter SVT:s uttalande har SD:s presschef Henrik Vinge meddelat att det har gjorts en anmälan mot SVT till Granskningsnämnden, enligt GP

Trots det står Eva Landahl fast vid sitt beslut och menar på att det inte alls handlar om censur.  

- Vi recenserade inte vad partiledaren sade. Vi tog avstånd från ett påstående som Jimmie Åkesson gjorde under debatten. Han pekade ut invandrare som en grupp som inte kunde bli svenskar och det är ett uttalande som vi tar avstånd från, säger Eva Landahl i en intervju med GP. 

Varit i kontakt med valobservatörer

Förutom deras anmälan till Granskningsnämnden har Sverigedemokraterna nu varit i kontakt med valobservatörer från OSCE som uppger att de kommer att vilja titta närmare på SVT:s agerande under gårdagens slutdebatt.

Skandalerna kring Sverigedemokraterna har bytt av varandra den senaste veckan. I torsdags kom nyheten att SD-toppen Stefan Jakobsson ville ”rigga” regeringskansliet. Och på fredagen kom nästa skandal då det uppdagades att flera SD-politiker skrivit rasistiska kommentarer på Nordfronts hemsida.

Är det rätt av SD att bojkotta SVT?