Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Åkessons kritik efter Löfvens uttalande: "Kallar 18 procent för oanständiga"

Maktkamp24 | 12/09/2018 17:10

Efter Stefan Löfvens presskonferens riktar nu Jimmie Åkesson kritik mot statsministern och menar att han inte agerade som en statsminister bör.

Sverige är i ett minst sagt knepigt parlamentariskt läge efter söndagens preliminära valresultat. Dagarna efter har ägnats åt presskonferenser debatter och inviter till partier från de olika blocken. Någon som var väldigt tydlig med sina intentioner i en presskonferens tidigare idag var Stefan Löfven.

Statsministern dementerade då några planer på att agera stödparti till Alliansen.

– Tanken att vi ska bli stödparti, den kan avskrivas fullständigt, sa Löfven på presskonferensen.

Förutom att göra klart för hans ställning i den frågan så passade han även på att skicka en känga åt Sverigedemokraterna.

– Blockpolitiken fördummar svensk politik och måste brytas. Alla andra alternativ riskerar att förlama svensk politik eller att ge inflytande avgörande till Sverigedemokraterna. Ett parti som anammat krigsretorik, som talar om att man ska segra eller dö, sa Löfven.

Men det slutade inte där. Statsministern passade även på att kalla Sverigedemokraterna för oanständiga under presskonferensen. Något som inte alls gick hem hos Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

"Fulspel"

I en kommentar till Expressen menar Åkesson att Stefan Löfvens uttalande inte direkt innehöll några överraskningar. Däremot så var han inte helt tillfreds med vad statsministern sade.

– Stefan Löfvens presskonferens gav inget oväntat. Däremot kan konstateras att han fortsätter sina lögner och sitt fulspel. Dessutom hade han mage att kalla oss och nästan 18 procent av väljarna för oanständiga. Så agerar inte en statsminister, säger Åkesson till Expressen

"Dörren för samtal kommer att stå öppen"

Trots att det kan kännas som att vi sitter i ett himla stort dödläge så finns det hopp kvar. Det var i alla fall något som Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor meddelade via sin Instagram efter Löfvens presskonferens.

Ebba Busch Thor:s instagram-inlägg.
Ebba Busch Thor bild på Instagram. Bildkälla: Ebba Busch Thor @buschebba / Instagram

"Alliansen är det största regeringsbildande alternativet och vi är redo att ta ansvar för Sverige. Stefan Löfven har därefter meddelat att han i nuläget inte är redo för sådana samtal. Jag beklagar det. Vi inväntar nu de sista rösterna. Men dörren för samtal kommer att stå öppen även under de kommande veckorna", skriver partiledaren i en Instagram-bild.

Vill du läsa mer om Stefan Löfvens presskonferens som hölls tidigare under onsdagen? Då hittar du det här.

Var det fel av Löfven att säga så?