Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stefan Löfven: "Vi kommer inte bli stödparti till Alliansen"

Maktkamp24 | 12/09/2018 13:28

Efter söndagens val har det politiska läget i Sverige präglats av ovisshet – vilka ska egentligen regera? Nu tackar Stefan Löfven nej till att agera stödparti till Alliansen.

Söndagens riksdagsval var en riktig rysare. Det är otroligt jämnt mellan blocken, och än så länge står det inte klart hur en ny regering kommer att se ut.

Socialdemokraterna kommer inte att bli stödparti för Alliansen. Det meddelade statsminister Stefan Löfven under en presskonferens på onsdagen.

Tidigare under onsdagen sträckte Alliansen ut en hand och erbjöd Socialdemokraterna att agera stödparti till en Allians-regering. Men Löfven var tydlig:

– Tanken att vi ska bli stödparti, den kan avskrivas fullständigt.

Löfven gick också hårt mot Sverigedemokraterna, och vill även att den svenska blockpolitiken försvinner.

– Blockpolitiken fördummar svensk politik och måste brytas. Alla andra alternativ riskerar att förlama svensk politik eller att ge inflytande avgörande till Sverigedemokraterna. Ett parti som anammat krigsretorik, som talar om att man ska segra eller dö.

– Jag är trygg i vår demokratis styrka, avslutade statsministern presskonferensen.

Den slutgiltiga mandatfördelningen är ännu inte klar, och rösträkningen har präglats av en hel del misstag. Bland annat har valdistrikt använt fel blankett när de rapporterat rösterna.

Det kan komma att bli så att utlandsröster avgör valutgången. Så här brukar utlandssvenskar rösta.

Så här ser blockfördelningen ut just nu:

De rödgröna: 40,6 procent (144 mandat)

Alliansen: 40,3 procent (142 mandat)

SD: 17,6 procent (63 mandat)