Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Liberalernas Gulan Avci - här är allt du behöver veta

- 19/09/2018, 15:24

Gulan Avci är Liberalernas integrationspolitiska talesperson. Nu är hon tillbaka i riksdagen.

Gulan Avci har länge varit något av en doldis i svensk politik, men nu tror många att Liberalernas stjärnskott är beredd att ta nästa steg. 

Avci är född i Turkiet 1977, och har kurdiska rötter. Hon är ordförande i Liberalernas kvinnoförbud. Hennes karriär tog fart på allvar 2006, när hon som 29-åring blev invald i Stockholms kommunfullmäktige. Innan dess hade hon varit ordförande för kurdiska ungdomsförbundet i Sverige. 

Mellan 2009-2014 satt hon i riksdagen, och från och med valet 2018 är hon återigen riksdagsledamot. 

Gulan Avci är Liberalernas integrationspolitiska talesperson, och har länge varit engagerad i den kurdiska frågan. Hon har också starkt drivit frågor mot segregation och hederskultur. 

Så här skrev Avci tillsammans med andra företrädare för Liberala kvinnor i en debattartikel i Nyheter24 2018

"Det är på tiden att vi också vågar ta tag i hedersproblematiken i Sverige. Med de kartläggningar som nu görs i storstäderna, går det förhoppningsvis att få fram en övergripande bild över hur vanligt förekommande hedersrelaterat förtryck är. Utifrån det måste konkreta handlingsplaner vidtas"

Gulan Avci var också i rampljuset tidigare under 2018, då hon starkt kritiserade den svenska vänstern, och framför allt regeringens beteende under de regimkritiska demonstrationerna i Iran i början av året. 

– Vi har haft en raljerande ton i Sverige och från den så kallade feministiska regeringen, där man skämtsamt debatterat slöjan som om det vore vilket plagg som helst, sa Avci till Nyheter24 då

I valet valdes Avci in i riksdagen i Stockholms kommuns valkrets – hon fick då drygt 600 personkryss. 

Gulan Avci har alltså en lång karriär bakom sig i Liberalerna och Folkpartiet, och nu är kanske frågan var karriärstegen slutar någonstans. Vissa tänker sig till och med att Avci kan ligga bra till att bli nästa partiledare när väl Jan Björklund väljer att avgå. 

Men det får framtiden utvisa.