Statsminister Stefan Löfven
Löfven förlorade den viktiga omröstningen. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Stefan Löfven faller i statsministeromröstningen

Stefan Löfven har inte stöd i riksdagen. Det står klart efter en omröstning på tisdagsmorgonen.


Det blev som väntat ett historiskt nederlag på tisdagsmorgonen för statsminister Stefan Löfven när riksdagen hade omröstning. 

Stefan Löfven fälldes och kommer nu vara tvungen att lämna in sin avskedsansökan. 

Och det är långt ifrån en okontroversiell omröstning som precis hållits. 

142 riksdagsledamöter röstade för att Löfven skulle fortsätta på sin post – 204 röstade nej.

Så här skrev Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på Facebook innan omröstningen:

"Idag tänker högeralliansen med SDs stöd rösta bort Löfven som statsminister. De gör det trots att de inte vann valet. De gör det trots att de saknar eget regeringsalternativ. Oansvarigt."

Och så här sa Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson innan omröstningen: 

– Vi har gjort otaliga försök under de senaste fyra åren att avsätta Löfven, tyvärr har de borgerliga suttit på läktaren. Idag har vi äntligen möjligheten att avsätta Löfven. 

Vad händer nu?

Stefan Löfven blir nu "entledigad". Det innebär att han fortfarande kommer att vara statsminister, men att han inte får fatta några viktiga beslut. Bara om det blir krig eller någon annan stor kris får han agera som statsminister på riktigt. 

Nu är det upp till riksdagens talman Andreas Norlén att försöka sondera terrängen i riksdagen och hitta det mest troliga regeringsalternativet. 

Talmannen har två veckor på sig att föreslå en ny statsminister. 

Mycket pekar på att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommer att föreslås som ny statsminister, men frågan är hur den regeringen kommer att se ut. 

En regering bestående av de fyra allianspartierna kommer få svårt att få det stöd av Sverigedemokraterna man faktiskt behöver, i och med att Alliansen är mindre än det rödgröna blocket i riksdagen. 

Framför allt verkar inte Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson så sugen på det.

– För mig är Alliansen inte längre ett regeringsalternativ, sa Åkesson på tisdagsmorgonen i SVT:s morgonstudio. 

Ett annat alternativ är faktiskt att Löfven på nytt får förtroendet att bilda regering, det skulle i så fall innebära att allt fortsätter som vanligt. Det skulle dock vara väldigt svårt för den regeringen att få så mycket uträttat i riksdagen. 

– Jag ser goda möjligheter att leda en ny regering. Jag vill leda en regering som lämnar blockpolitiken, sa Stefan Löfven på en presskonferens efter omröstningen. 

Det är nu inte helt omöjligt att Stefan Löfven inte har så långt kvar som Socialdemokraternas partiledare. Men vem tycker du ska leda S i framtiden? Rösta här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tyckte du det var bra att Löfven föll?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.