Alliansledarna och Jimmie Åkesson. Montage
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är en kryptisk politiker - Foto: Henrik Montgomery/TT/SVT

Jimmie Åkessons attack mot Alliansen

Jimmie Åkesson verkar inte tro på en Allians-regering alls. Nu menar han att Sverigedemokraterna måste "bli tuffare".


Det ser ut som att det blir allt svårare att bilda en regering. Idag kommer riksdagen rösta ner Stefan Löfven som statsminister, och kort därefter kommer talmannen i riksdagen börja samtala med alla partiledarna. 

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson menar att SD kommer att rösta ner Stefan Löfven, men att det är svårt att säga hur partiet kommer att göra sen. 

I en intervju med SVT utvecklar Åkesson sina tankar. 

  Vi kommer göra allt vi kan för att ge våra väljare så stort utbyte som möjligt för deras röster, säger Jimmie Åkesson till SVT. 

Jimmie Åkesson menar att han fortfarande försöker få kontakt med de andra partiledarna, men att man efter nederlaget i talmansomsröstningen måste bli "lite tuffare". 

– Det viktiga är att få fram samtalen, så får vi se sen. 

Åkesson går till och med så långt som att säga att Alliansen inte längre finns som regeringsalternativ – något som borde vara en hint om att SD inte kommer att stödja en en regering med Centerpartiet och Liberalerna. 

– Alliansen finns knappt längre, de är inte överens om speciellt mycket. Alliansen ser jag inte som ett regeringsalternativ. Det mest troliga är att Ulf Kristersson bildar en annan typ av regering. Den kan vi vara beredda att stödja, men d vill vi vara försäkrade om att våra frågor finns med på den regeringens agenda, säger Åkesson till SVT.

Det rödgröna blocket blev störst i valet, vilket gör att en Alliansregering faktiskt måste ha med sig Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik i praktiken. 

Idag avgörs Stefan Löfvens framtid – läs mer om det här

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du på Alliansen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.