Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför har Alliansen en kris just nu

- 26/09/2018, 08:40

Här är en snabb guide till varför Alliansen just nu håller på att spricka framför ögonen på svenska folket.

Politikåret 2018 har gått från kaos till ännu mer kaos. 

Det som alla snackar om just nu är Alliansen – men varför har Alliansen en kris? Här är allt du behöver veta för att slippa låta dum vid fikabordet.

1. Alliansen blev mindre än de rödgröna

Tillsammans ökade de fyra allianspartierna Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna ett par mandat i riksdagen, men lyckades ändå bara få 143 mandat. Det är mindre än de rödgrönas 144 mandat. 

Ulf och Jan
Ulf Kristersson och Jan Björklund (Henrik Montgomery/TT)

2. Man vill ändå bilda regering

Men pressen är stor på Alliansledarna, inte minst Moderaternas Ulf Kristersson, att ändå bilda en regering. Men eftersom man inte blev större än rödgröna blocket måste man söka stöd utifrån. Men var?

3. Sverigedemokraterna splittrar Alliansen

Om Alliansen är beredda att söka stöd hos Sverigedemokraterna skulle man kunna bilda en bred regering. Men detta vill man helst slippa eftersom man lovade innan valet att inte förhandla med Sverigedemokraterna. Detta är extra känsligt för Centerpartiet och Liberalerna. 

4. Åkesson vill inte släppa fram Alliansen

Tanken på att Sverigedemokraterna skulle släpa fram en Alliansregering utan att få någonting tillbaka verkar allt mer främmande. Sverigedemokraternas val var en besvikelse och Åkesson är pressad att få något uträttat i förhandlingarna. 

– Jag ser inte längre Alliansen som ett regeringsalternativ, sa Jimmie Åkesson i SVT:s morgonstudio i tisdags. 

Jimmie Åkesson
Åkesson kollar nyhetsflödet (Claudio Bresciani/TT)

5. Socialdemokraterna vill inte vara ett stödparti

Inte heller sossarna är sugna på att släppa fram Alliansen – detta är ganska logiskt eftersom de rödgröna faktiskt blev större.

Alltså:

Alliansen kan inte få tillräckligt stort stöd i riksdagen för att driva igenom sin politik utan att förhandla med Sverigedemokraterna. Om man förhandlar med SD spricker Alliansen. 

Ulf Kristersson har med andra ord en omöjlig uppgift framför sig. 

Igår gjorde förre vänsterledaren Lars Ohly en nazist-attack mot Kristdemokraternas Lars Adaktusson – läs mer om det här

Tror du Alliansen spricker?