Åkesson, Vinge, Herrstedt, Jomshof, Karlsson, Bieler. Montage
Vem kommer att axla Åkessons mantel när den dagen kommer? - Foto: Stina Stjernkvist/Anders Wiklund/Henrik Montgomery/Stefan Jerreväng/TT

Här är toppnamnen i SD som kan ta över efter Jimmie Åkesson

Kommer Jimmie Åkesson att avgå? Och vem ligger i så fall bäst till för att ta över? Vi har listat de hetaste kandidaterna.


Valet 2018 blev något av en besvikelse för Sverigedemokraterna. Partiet, som hoppats att bli största eller åtminstone näst största parti, fick bara 17,6 procent och blev tredje parti. 

Och nu när regeringsförhandlingarna ser hyfsat låsta ut har Jimmie Åkesson till och med öppnat för att avgå – om det skulle underlätta för SD. 

Men vem skulle i så fall kunna ta över. Nyheter24 har gått igenom några av de starkaste kandidaterna. Rösta längst ner i artikeln på din favorit. 

Henrik Vinge, 30, riksdagsledamot

Vinge har trots sin unga ålder blivit en tung spelare i Sverigedemokraterna. Under flera år var han presschef och känner därför till partiet utan och innan. Precis innan valet 2018 blev han SD:s förste integrationspolitiske talesperson någonsin. Favorit till posten – åtminstone på sikt.

Henrik Vinge (Hanna Franzén/TT)

Paula Bieler, 30, riksdagsledamot

Har länge varit omtalad som en framtida partiledare, och lyftes fram av partiet efter valet 2010 som ett framtidsnamn. Har själv lämnat dörren på glänt angående att bli partiledare, och sagt att det beror på "hur läget ser ut" när Jimmie Åkesson avgår. 

Paula Bieler (Hanna Franzén/TT)

Mattias Karlsson, 41, gruppledare

En veteran inom partiet och Jimmie Åkessons högra hand. Hoppade in för Jimmie Åkesson under sjukskrivningen 2014-15, men säger själv att han inte har någon vilja att bli partiledare. 

Dock fungerar Karlsson idag som en slags andra partiledare – han representerar ofta partiet i media och gör starka ideologiska uttalanden på sin Facebook-sida. 

Mattias Karlsson (Johan Nilsson/TT)

Richard Jomshof, 49, partisekreterare

Har varit med i SD längre än de allra flesta, och har länge varit den som drivit partiets ideologi framåt. Har bland annat jämfört islam med nazism – 2017 berättade han i podden 24Frågor att han inte har lust att bli partiledare. 


Richard Jomshof (Jonas Ekströmer/TT)

Carina Herrstedt Ståhl, 47, ordförande i SD-Kvinnor

Är ordförande i Sverigedemokraternas kvinnoförbund och en av partiets mer kända företrädare. Har varit med i toppen länge, och har varit framgångsrik på lokal nivå. Har förtalsdomar mot sig och har gjort kontroversiella uttalanden om abort. Ingen given favorit men skulle kunna samla ihop ett starkt stöd i partiet.

Carina Herrstedt Ståhl (Stefan Jerrevång/TT)

Aron Emilsson, 28, riksdagsledamot

Ett nyare stjärnskott i partiet som gjort snabb karriär. Valdes in i partistyrelsen 2015 och är för närvarande kulturpolitisk talesperson. Lär ha några år kvar innan han har åldern och stödet som krävs för att ta sig hela vägen upp. 

Aron Emilsson (Jessica Gow/TT)

Oscar Sjöstedt, 37, ekonomiskpolitisk talesperson

Som ekonomiskpolitisk talesperson har Sjöstedt en naturligt hög position i partiet och kan därför inte uteslutas från diskussionerna om vem som ska ta över efter Åkesson. Däremot har Sjöstedt ett förflutet som talar mot honom – bland annat har han kopplats ihop med nazistiska aktiviteter i sin ungdom. 

Oscar Sjöstedt (Jessica Gow/TT)
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!