Annie Lööf, Jan Björklund, Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor, Jimmie Åkesson. Montage.
Ulf Kristersson kan få svårt att bilda en ny regering... - Foto: Stina Stjernkvist/Anders Wiklund/TT

Så kan regeringen se ut – här är Ulf Kristerssons alternativ

Hur kommer egentligen Sveriges nästa regering se ut? Här är de mest troliga alternativen i Ulf Kristerssons svåra utmaning.


Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har fått i uppgift att bilda ny regering. Men det är verkligen ingen lätt uppgift han har framför sig. 

Hur kan då Kristersson bilda regering?

1. Allians-regering

Tanken att bilda regering tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna är Kristerssons förstahandsval. Men ingen vet hur det ska gå till. 

Alliansledarna själva säger att man vill ha "blocköverskridande samarbete" för att få fram en Allians-regering. Det betyder att man vill att Socialdemokraterna ska släppa fram en sån regering. Det lär dock inte hända eftersom Alliansen faktiskt är mindre än de rödgröna. 

Samtidigt vill Sverigedemokraterna inte släppa fram en Allians-regering, så det här racet verkar helt kört – oavsett vad partiledarna säger i intervjuer. 

2. M+KD

Då är en liten regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna mer troligt. En sådan regering skulle kunna få stöd av Sverigedemokraterna och kanske släppas igenom av Centerpartiet och Liberalerna. 

Nackdelen för Kristersson blir att Alliansen spricker – och för varje stort beslut måste man få med sig både Sverigedemokraterna och C+L. I längden blir det väldigt svårt att hålla ihop en sådan regering. 

3. Blocköverskridande

Här skulle Kristersson kunna sträcka ut en hand till Socialdemokraterna. En S+M-regering skulle vara stabilare eftersom man skulle ha majoritet i riksdagen. Men eftersom partierna ligger en bit ifrån varandra i politiken skulle man ha svårt att få igenom några större förändringar. Istället skulle Sverige få en uddlös kompromiss-regering som förmodligen skulle tappa väljare.

4. Bara M

Liknar till stora delar alternativ 2 – fast lite mindre. Det bygger på det faktum att Kristersson faktiskt inte behöver KD för att få igenom sin politik och lika gärna kan fylla regeringskansliet med moderater. Kräver dålig förhandlingsinsats av Ebba Busch Thor. 

Läsarna: Hon borde ta över Sverigedemokraterna efter Jimmie Åkesson

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du Kristersson kommer kunna bilda regering?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.