Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så kan regeringen se ut – här är Ulf Kristerssons alternativ

Maktkamp24 | 12/10/2018 11:47

Hur kommer egentligen Sveriges nästa regering se ut? Här är de mest troliga alternativen i Ulf Kristerssons svåra utmaning.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har fått i uppgift att bilda ny regering. Men det är verkligen ingen lätt uppgift han har framför sig. 

Hur kan då Kristersson bilda regering?

1. Allians-regering

Tanken att bilda regering tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna är Kristerssons förstahandsval. Men ingen vet hur det ska gå till. 

Alliansledarna själva säger att man vill ha "blocköverskridande samarbete" för att få fram en Allians-regering. Det betyder att man vill att Socialdemokraterna ska släppa fram en sån regering. Det lär dock inte hända eftersom Alliansen faktiskt är mindre än de rödgröna. 

Samtidigt vill Sverigedemokraterna inte släppa fram en Allians-regering, så det här racet verkar helt kört – oavsett vad partiledarna säger i intervjuer. 

2. M+KD

Då är en liten regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna mer troligt. En sådan regering skulle kunna få stöd av Sverigedemokraterna och kanske släppas igenom av Centerpartiet och Liberalerna. 

Nackdelen för Kristersson blir att Alliansen spricker – och för varje stort beslut måste man få med sig både Sverigedemokraterna och C+L. I längden blir det väldigt svårt att hålla ihop en sådan regering. 

3. Blocköverskridande

Här skulle Kristersson kunna sträcka ut en hand till Socialdemokraterna. En S+M-regering skulle vara stabilare eftersom man skulle ha majoritet i riksdagen. Men eftersom partierna ligger en bit ifrån varandra i politiken skulle man ha svårt att få igenom några större förändringar. Istället skulle Sverige få en uddlös kompromiss-regering som förmodligen skulle tappa väljare.

4. Bara M

Liknar till stora delar alternativ 2 – fast lite mindre. Det bygger på det faktum att Kristersson faktiskt inte behöver KD för att få igenom sin politik och lika gärna kan fylla regeringskansliet med moderater. Kräver dålig förhandlingsinsats av Ebba Busch Thor. 

Läsarna: Hon borde ta över Sverigedemokraterna efter Jimmie Åkesson

Tror du Kristersson kommer kunna bilda regering?