Jimmie Åkesson åker rulltrappa. Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson ser bara två utvägar. Antingen börjar något parti prata med SD eller ett kommande extra val. - Foto: Henrik Montgomery TT / Stina Stjernkvist TT

Jimmie Åkesson (SD): Prata med oss eller gå till extra val

Efter Ulf Kristerssons besked under söndagen så kommer det nu att hållas en ny talmansrunda redan imorgon. Jimmie Åkesson menar att det är dags att partierna börjar prata med honom, annars finns det risk för nyval.


Idag meddelade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att han ger upp med sina försök att bilda regering. Här kan du läsa allt om Kristerssons beslut. Detta berättade han under en presskonferens efter att ha haft ett möte med talmannen Andreas Norlén.

Kristersson kom fram till beslutet efter att ha lyssnat till presskonferenserna från både Liberalernas partiledare Jan Björklund och Centerpartiets ledare Annie Lööf. Där de båda konstaterade att de inte skulle stödja något av Kristerssons nuvarande regeringsförslag.

Beslutet var inte väntat utan det tisslades och tasslades om det redan igår och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var snabb med att konstatera att det nu var över för Alliansen.

– Man kan inte tolka dagens utspel som annat än att Alliansen nu i praktiken är över, sade Åkesson då i en kommentar till Aftonbladet

Huruvida det är sant eller inte – det återstår att se. Men efter dagens beslut så fick definitivt Åkesson mer vatten på kvarnen och gick ut med att det nu var dags för de större partierna att kliva upp ur sandlådan och ta sig ett snack med SD.

– Det här var 100 procent väntat. De stora partierna får kliva ur sandlådan och prata med mig. Vi kommer inte att släppa fram någon regering eller statsministerkandidat som inte vill ge vår politik och våra väljare något inflytande, sade Åkesson i ett uttalande till SVT.

"Ser bara två vägar framåt"

I en intervju med Expressen säger Åkesson att det nu bara finns två vägar framåt och att vi inte kan hålla på och sondera i fyra år.

– Vi kan inte hålla på och sondera i fyra år. Talmannen måste börja pröva alternativ i riksdagen. Jag ser bara två vägar framåt. Antingen får någon eller några börja prata med oss, alternativt att vi kommer till ett extraval, säger Åkesson Expressen.

"Det rimliga är att Stefan Löfven får uppdraget"

Imorgon kommer det att hållas en ny talmansrunda med alla partiledare förutom moderaternas Ulf Kristersson. Jimmie Åkesson är väl förberedd och har redan sitt svar till talmannen. Han vill att Löfven ska få chansen framöver.

– Jag kommer säga till talmannen att det rimliga är att Stefan Löfven får sonderingsuppdraget, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till Expressen TV.

Imorgon så hålls det en ny talmansrunda med partiledarna från alla partier förutom Moderaterna. Här kan du läsa allt du behöver veta om det.


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Jimmie Åkesson?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.