Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stefan Löfven pratar med alla – men stänger ute Åkesson

Maktkamp24 | 17/10/2018 09:13

När Löfven ska sondera inför regeringsbildandet pratar han med alla partiledare – utom en.

En månad och åtta dagar efter valet vet fortfarande ingen vem som blir Sveriges nästa statsminister. Just nu är det Stefan Löfven som har uppdraget att "sondera" för att se om han kan bilda en regering, men läget ser väldigt låst ut. 

Och Löfvens strategi verkar solklar. Socialdemokraternas partiledare planerar att ha enskilda samtal med alla partiledare. Utom en...

– Jag pratar med alla, utom Jimmie Åkesson, sa Löfven till den samlade pressen på tisdagen. 

Jimmie Åkesson själv har sagt att Sverigedemokraterna kommer fälla varje regering som inte tar stöd från partiet. 

Men tidigare i veckan öppnade Åkesson en liten dörr på glänt – SD-ledaren menar att han kan släppa fram en S-regering på ett villkor. 

– Om de driver en politik som är bra och kan garantera det. Men jag ser det inte som speciellt troligt, sa Jimmie Åkesson då. 

Vallöfte från Socialdemokraterna

Att inte ge Sverigedemokraterna inflytande var ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften, och under hela mandatperioden har S talat om faran med att släppa in SD i värmen. 

Skulle Stefan Löfven överge det löftet nu skulle det inte bara vara lite märkligt, det skulle säkert göra att Socialdemokraterna tappade stora mängder väljare. 

Komplett guide: Så kan det bli extraval

Borde Löfven prata med Åkesson?