Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jimmie Åkesson : Därför kommer SD tjäna på ett extraval

- 22/10/2018, 10:40 -

Jimmie Åkesson är inte rädd för extraval. I helgen talade Sverigedemokraternas partiledare inför medlemmarna.

Sverigedemokraterna är beredda på ett extraval. Det stod klart när partiledaren Jimmie Åkesson talade inför medlemmarna på en konferens i Norrköping nu i helgen. 

Åkessons teori är att de stora partierna kommer att växa i ett extraval, och att SD kommer bli större eftersom man är ett stort parti.

– Jag har pratat med många av våra medlemmar och det är helt uppenbart att man nästan hoppas på ett nyval. Vi har möjligheter att växa ytterligare, sa Jimmie Åkesson i helgens tal, skriver Norrköpings tidningar. 

Dock är det svårt att bedöma om Åkesson har rätt. Senast Sverige hade nyval var 1958, då blev Sveriges näst största parti, Folkpartiet, den stora förloraren. 

Kan släppa fram Moderaterna

Åkesson menar dock att det inte nödvändigtvis måste bli omval, SD är faktiskt beredda att släppa fram en liten regering som leds av Moderaterna. 

– Ytterst ser jag oss som ett regeringsparti. Det är inte viktigt för oss i det här läget att sitta i regering, vi är beredda att släppa fram primärt en moderat-ledd regering i någon konstellation, säger Åkesson till NT

Valet den 9 september blev något av en besvikelse för Sverigedemokraterna. SD hade hoppats på att få över 20 procent och hoppades bli största eller näst största parti. Men valresultatet landade på 17,5 procent, och SD blev tredje störst. 

Nyligen visade en opinionsmätning att SD knappar in på Moderaterna – läs mer om det här