Björklund vill rädda sitt skinn – kan gå över till rödgröna

- 07/11/2018, 21:48 -

Tidigare i veckan gick Liberalerna ut och sa att de kommer att rösta "nej" till Ulf Kristersson som statsminister. Nya uppgifter menar nu på att partiledaren Jan Björklund vill närma sig de rödgröna.

Under onsdagskvällen rapporterade Expressen att Liberalernas Jan Björklund nu börjat vela och lutar mot att byta sid till den rödgröna, detta för att rädda sig själva. Men ilskan i partiet växer eftersom många i Liberalerna vill rösta ja till Ulf Kristersson på onsdag, och inte rödgrönas sida.

En källa till Expressen menar att Björklund endast kommer att ge sken av att han vill köra alliansregeringen "ända in i kaklet", som han tidigare varit så tydlig med.

Tänja på gränserna

Jan Björklunds (L) hittills galnaste alternativ har varit att regeringen ska bestå av alliansen och Miljöpartiet. Men nu verkar det tänjas lite på gränserna över till andra sidan. 

Enligt källor till Expressen har Jan Björklund signalerat att han är öppen till de rödgröna och närmar sig dem mer och mer.

Inväntar besked

Annie Lööf (C) ska komma med ett besked till Jan Björklund angående om de ska gå över gemensamt till de rödgröna. Och enligt uppgifter är beskedet det enda Björklund väntar på nu, rapporterar Expressen.

Tidigare i veckan gick Liberalerna ut med att de kommer rösta nej på förslaget om Kristersson som statsminister på onsdag. Men nu menar en källa inom Liberalerna till Expressen att de även tagit beslut inom partiet att rösta nej på Stefan Lövfen

Tredje eller fjärde omröstning?

Om nu Lövfen får chansen efter Kristersson. Med andra ord skulle det innebära att ett blockbyte skulle kunna ske först om en tredje eller fjärde omröstning.

Internt vill partiet rösta fram Ulf Kristersson. Men Björklund står fast vid sin sak att rösta nej. Anledningen till det är att han helt enkelt inte vill svika sina väljare. Jan Björklund har bland annat lovat sina barn att han aldrig ska samarbeta med Sverigedemokraterna, och det löftet vill han hålla, skriver Expressen.

Nyheter24 har tidigare i veckan skrivit om Annie Lööf's nya känga till Ulf Kristersson. Hon kommer inte hjälpa honom att bli statsminister. Här kan du läsa mer om det.

Vill du att Björklund ska stanna i alliansen?