Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ulf Kristerssons nya löfte: "Då avgår jag"

Maktkamp24 | 09/11/2018 09:01

Moderaternas Ulf Kristersson öppnar nu för att han kan tänka sig att avgå snart – även om han skulle bli statsminister nästa vecka. "Det är både ett hot och ett löfte", säger Kristersson.

Nästa vecka ska riksdagen rösta om huruvida Ulf Kristersson ska bli statsminister eller inte. Just nu ser det mörkt ut för Moderaternas partiledare, då det ser ut som att både Centerpartiet och Liberalerna kommer rösta nej.

I en SVT-intervju berättar Kristersson att han är förvirrad av Annie Lööf och Jan Björklunds tankar.  

– Av någon anledning tvekar nu Centerpartiet och Liberalerna när det gäller att att driva igenom Allians-politik bara för att Sverigedemokraterna möjligtvis kommer rösta på den. Men jag kan inte tvinga C och L vad de ska rösta på, säger Kristersson till SVT. 

Och ja, för att kunna driva sin politik måste Ulf Kristersson ha med sig Sverigedemokraterna, antingen aktivt eller passivt, eftersom det rödgröna blocket blev större än Alliansen i valet. 

– Alternativet är att lämna över till Stefan Löfven och Socialdemokraterna och det tänker inte jag göra, säger Kristersson.

Lovar att avgå

Ulf Kristersson är glasklar på en punkt. Om han blir statsminister och inte kan driva sin politik i riksdagen kommer han avgå. 

– Det är både ett hot och ett löfte. Om riksdagen röstar nej till regeringens politik ofta och i viktiga frågor, då ska riksdagen veta att de får skaffa sig en ny statsminister.

Nyligen kom en mätning som visar att Sverigedemokraterna nu är större än Moderaterna – läs mer om det här

Gillar du Ulf Kristersson?