Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu har vi tre block i politiken – precis som det ska vara

- 15/11/2018, 12:17 -

Karl Anders Lindahl analyserar läget i svensk politik, och menar att snacket om en ny ordning i riksdagen är kraftigt överdriven.

De senaste dagarna har vi matats med rubriker och analyser om hur svensk politik just nu förändras i grunden och att årtionden av harmoni och blockpolitik är över – inte minst efter gårdagens historiska omröstning, då riksdagen röstade nej till Ulf Kristersson som statsminister.

Det är felaktigt. I själva verket återgår nu svensk politik till sitt normaltillstånd. Även om det ser lite annorlunda ut. 

Vad vi kommer få i svensk politik är tre block:

Rödgröna – bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet

Högerblocket – Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna

Mittenblocket, eller "Anniansen"Centerpartiet och Liberalerna. 

Därmed återgår Sverige till den gamla ordningen – ett vänsterblock, ett högerblock och ett par partier i mitten som hoppar mellan blocken beroende på vad som läggs på bordet. 

Detta är givetvis inget konstigt alls – både Centerpartiet och Liberalerna har en lång historia av samarbeten både till höger och vänster. Dessutom var det systemet med tre block som kunde göra att både Thorbjörn Fälldin (C) och Ola Ullsten (FP) kunde bli statsministrar. Varför både L och C skulle vilja låsa fast sig vid Moderaterna på det här Allians-sättet är faktiskt obegripligt. 

Men ja, detta är bra för Sverige. Två-blockssystemet har visat sig förödande odugligt nu när Sverigedemokraterna kilat fast sig i riksdagen – Alliansen fungerar helt enkelt inte längre. 

Det projekt som Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson satte igång för 15 år sedan är nu förbi, och Sverige kan återgå till en mer pragmatisk och logisk riksdag.

Så nej, den "nya" riksdagen är inte ett avbrott från årtionden av ordning. Det är bara en återgång till hur det alltid varit. Nu gäller det bara att partiledarna förstår det. 

Håller du med om analysen?