Nu avgörs striden om makten – här är allt du behöver veta

- 08/01/2019, 14:55 -

KRISTERSSON VS LÖFVEN. Vem blir Sveriges nästa statsminister? Nu kommer slaget om regeringsmakten avgöras. Här är allt du behöver ha koll på.

Fyra månader har gått sen valet – och klockan bara fortsätter ticka. Sverige har fortfarande ingen ny regering. 

Just nu håller alla andan och väntar på hur Centerpartiet och Liberalerna tänker göra – kommer de stödja Stefan Löfven eller Ulf Kristersson som statsminister? Och hur kommer talmannen agera i början av nästa vecka?

Det stora problemet för C och L gäller som bekant Sverigedemokraterna. De båda mittenpartierna är minst sagt motvilliga att stödja en regering som tar stöd från SD. Samtidigt har de båda partierna lovat att försöka få fram en Allians-regering. Tufft läge med andra ord.

Ingen vill ha nyval (nästan)

Rädslan för nyval kan rädda situationen. Det är egentligen ingen som vill ha nyval, förutom Sverigedemokraterna. För Liberalerna och Miljöpartiet finns till och med en risk att åka ut ur riksdagen. Däremot kan även Socialdemokraterna bli en vinnare i ett nyval, något som kanske gör att Löfven kan vara lite kaxigare än Kristersson. 

Nyval är dessutom dyrt – hur mycket det kostar kan du läsa om här!

Oavsett vad som händer kommer svensk historia skrivas de kommande två veckorna. 

Detta kommer hända nu: 

Torsdag 10 januari: Talmannen samtalar med Ulf Kristersson och Stefan Löfven. Han tar sen helgen på sig att fundera. 

Måndag 14 januari: Talmannen kommer ha samtal med alla partiledare och sen lägga fram förslag på ny statsminister.

Onsdag 16 januari: Riksdagen har statsministeromröstning nummer tre. Om riksdagen röstar ja har Sverige en ny statsminister. Om riksdagen röstar nej händer detta:

Måndag 21 januari: Talmannen lägger fram ett nytt förslag på statsminister

Onsdag 23 januari: Riksdagen har den fjärde och sista statsministeromröstningen. Om det blir nej kommer nyval utlysas – och kommer hållas senast söndag 21 april. 

Vem vill du se som statsminister?