Det finns en enkel anledning till varför du aldrig ska förvara kryddorna ovanför eller bredvid spisen.
Det finns en enkel anledning till varför du aldrig ska förvara kryddorna ovanför eller bredvid spisen. - Foto: Maja Suslin/TT & Henrik Montgomery/TT

Därför ska du aldrig ha kryddor vid spisen – enligt Videgård

Att ha kryddorna i kryddhyllan ovanför spisen, eller i nära anslutning till den, är något du omgående bör sluta med. Och anledningen är simpel, menar krögaren Erik Videgård.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Matlagning är ett vanligt intresse i många hushåll. Att experimentera och utveckla sin matlagning resulterar ofta i att hemmakockar ofta håller väldigt hög nivå.

Och för de som inte trivs i köket kanske istället älskar att få något riktigt smaskens serverat till sig?

Erik Videgårds sågning av bearnaise

Krögaren och tv-kocken Erik Videgård har blivit ett känt ansikte runt om i stugorna i och med hans medverkan i Nyhetsmorgon där han är en återkommande gäst under helgsändningarna.

Inte sällan delar han även med sig om sina åsikter kring vad man bör och inte bör göra i ett kök, och han skräder då inte med orden.

Han har till exempel sågat bearnaisesås på burk av den enkla anledningen att han inte anser att de inte innehåller riktig dragon. 

– Det är en majonäs med dragonsmak. Det har ingenting med bearnaise att göra över huvudtaget. Urk, har han tidigare sagt i Nyhetsmorgon.

LÄS MER: Stjärnkocken Erik Videgårds stenhårda diss mot bearnaisesås

Videgård: Använd aldrig vitlökspress

Han har därtill även redogjort för varför svenskarna ska sluta använda vitlökspress när de vill ha vitlökssmak i maten.

Orsaken enligt han själv är att att när vitlöken pressas så frigörs svavelämnen. Det i sin tur bidrar till en otrevlig lukt och smak. Istället bör du använda ett rivjärn för att få rätt smak av vitlök.

LÄS MER: Därför ska du ALDRIG använda vitlökspress enligt Videgård

Videgård har, utöver att såga bearnaise på burk och vitlökspressen, även varit ute och svingat mot det faktum att många använder sig av finmalen svartpeppar. Videgård menar att finmalen peppar endast är damm utan smak.

Istället uppmanar han alla till att använda en pepparkvarn så maten få rätt smak från pepparn.

MISSA INTE: Erik Videgård: Därför ska du ALDRIG använda malen svartpeppar

Foto: Leif R Jansson/TT
Foto: Leif R Jansson/TT

Därför ska du aldrig ha kryddorna vid spisen

När det kommer till just kryddor så finns det mer han har att säga om dem. I en tidigare intervju med Aftonbladet har han redogjort för något som de allra flesta gör med sina kryddor hemma, men som trots det är felhantering av dem.

Det är nämligen viktigt att de kryddor man använder i sin matlagning inte står i nära anslutning till spisen eller ugnen. Orsaken är att värmen skadar smaken.

– Man ställer gärna sina kryddor i ett skåp ovanför spisen. Men värmen gör att de tappar all smak. Man använder dessutom färdigmalda kryddor som har stått alldeles för länge, säger han.

När det kommer till att inte låta kryddorna stå i nära anslutning till värme så bör du istället, enligt Erik Videgård, ställa dem i ett mörkt utrymme.

– Om de inte smakar någonting då gör de ingen nytta. De ska stå mörkt i skafferiet.

Foto: Björn Lindgren/TT
Foto: Björn Lindgren/TT


/
Mat
stats