Söndag 27 Nov
Stockholm

Mordet i Knutby

Mordet i Knutby eller Knutbydramat som det ofta kallas i media var ett brottsfall som kom att skaka hela Sverige och skapa debatt samt ge upphov till många dokumentärer och böcker som både förklarar, reder ut och diskuterar händelserna. 

I januari 2004 blev Alexandra Fossmo medlem i Knutbys Filadelfiaförsamling och fru till församlingens pastor Helge Fossmo skjuten med flera skott i huvudet. Hon ligger och sover när hon blir skjuten och avlider omedelbart. 

En granne till paret Fossmo blir samma kväll skjuten men överlever trots allvarliga skottskador. 

Sara Svensson, eller barnflickan som hon kallades i media under bevakningen av händelsen, var den som sköt både Alexandra Fossmo och grannen. Senare i utredningen kom det fram att pastorn Helge Fossmo hade en relation med Sara Svensson. 

Sara Svensson grips i januari och erkänner både mord och mordförsök. I slutet av januari grips även Helge Fossmo misstänkt för inblandning i mordet på sin fru. I sms mellan Fossmo och Svensson framgår det att han manipulerat henne att tro att hon genom att skjuta Alexandra Fossmo och grannen utförde Guds handlingar.

Den 30 juli 2004 dömdes Helge Fossmo för anstiftan till mord och två mordförsök till livstids fängelse. Sara Svensson dömdes för mord och två mordförsök till rättspsykiatrisk vård. 

Mordet i Knutby har blivit ytterst uppmärksammat i medier och bevakningen har bland annat resulterat i radioprogram, böcker och dokumentärer. 

Knutby
Orten Knutby i Uppsala blev känt i och med mordet på Alexandra Fossmo och det så kallade Knutbydramat. Bildkälla: Jonas Ekströmer TT
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.