Knutby-församlingen är i dag upplöst.
Knutby-församlingen är i dag upplöst. - Foto: Janerik Henriksson/TT, Staffan Löwstedt/SvD/TT och Claudio Bresciani/TT

Det gör Knutby-medlemmarna i dag – 20 år efter mordet

Mordet på Alexandra Fossmo år 2004 blev startskottet för uppnystandet av missförhållandena i den skandalomsusade frikyrkoförsamlingen Knutby filadelfia. Men vad hände egentligen med medlemmarna i den numera upplösta församlingen? UNT har tittat närmare på deras liv i dag.


Det var den 10 januari 2004 som Alexandra Fossmo sköts ihjäl i sitt hem i den lilla orten Knutby öster om Uppsala. 

Senare dömdes hennes make tillika pastorn Helge Fossmo för att ha övertalat Sara Svensson, i media benämnd som "barnflickan", att begå mordet. Hon dömdes även för mordförsök på grannen Daniel Linde.

Samtliga inblandade i vad som senare blivit känt som "Knutbydramat" var medlemmar i frikyrkoförsamlingen Knutby filadelfia som i dag upplösts.

Men vad gör egentligen de forna medlemmarna i dag? UNT har tittat närmare på saken.

Helge Fossmo i dag: Frigiven och lever med skyddade personuppgifter

Helge Fossmo, som dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök, avtjänade 18 år på Kumlaanstalten innan han blev villkorligt frigiven i januari 2023.

Knutbypastorn Helge Fossmo: Allt om fruarna och barnen

Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse. Foto: Passregistret/TT

Numera har Fossmo, som i dag heter någonting annat, skyddade personuppgifter, men enligt uppgifter till UNT ska han arbeta i en butik i södra Sverige.

Här är föremålen Helge Fossmo begärde inför utslussningen

Sara Svensson i dag: Flyttat och medlem i ny frikyrka

Sara Svensson, som erkände både mord och mordförsök, dömdes till rättspsykiatrisk vård, men blev frigiven 2011. Sedan dess har Svensson, som medverkade i dokumentärserien "Knutby: I blind tro" på HBO, flyttat till Småland.

Barnflickan Sara Svensson om Knutby-mordet: "Vet inte om hon levde"

Sara Svensson. Foto: Passregistret/TT

Enligt Aftonbladet ska den tidigare barnflickan, som studerat på folkhögskola och bland annat jobbat i butik, numera vara en del av en annan frikyrka. 

Barnflickan i Knutby – så lever Sara Svensson i dag

Åsa Waldau i dag: Bytt namn och flyttat

Åsa Waldau var Helge Fossmos svägerska och en av de mest framträdande personerna inom församlingen i Knutby, där hon av den innersta kretsen kallades "Kristi brud" eftersom man trodde att hon var trolovad till Jesus.

Waldau, som i dag har bytt efternamn, dömdes år 2020 för åtta fall av misshandel och ska, enligt flera medlemmar, ha styrt församlingen med en järnhand. Straffpåföljden blev en villkorlig dom och samhällstjänst. 

Åsa "Kristi brud" Waldau fick barn i Knutby – det gör de i dag

Åsa Waldau. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dessförinnan skrev hon bland annat en barnbok, släppte musik och skrev biografin "Kristi brud – vem kan man lita på?". År 2016 tvingades hon lämna Knutby och numera är hon bosatt i Mellansverige.

Så lever "Kristi brud" i dag – Åsa Waldau har bytt namn

Urban Fält i dag: Skild tvåbarnsfar

Urban Fält var blev pastor i Knutby-församlingen i samband med att Helge Fossmo fängslades och kom, likt Åsa Waldau, att bli en av de mest inflytelserika personerna i sekten. 

År 2020 dömdes Fält till villkorlig dom och samhällstjänst för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Detta efter att ha utnyttjat en 17-årig medlem i församlingen.

Urban Fält. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Numera är Fält, som är tvåbarnsfar, skild och bor ensam i en lägenhet i Mellansverige. 

Tidigare Knutby-medlemmen Emma Gembäck om alkoholen i sekten

Daniel Linde i dag: Omgift med två barn

Daniel Linde överlevde mirakulöst mordförsöket i Knutby. Vid tiden var han gift med systern till Åsa Waldaus dåvarande make – Patrik Waldau – men paret har sedan Knutbydramat gått skilda vägar.

Linde är i dag omgift och tvåbarnsfar. 

Patrik och Maria Waldau i dag: Bildat familj och flyttat

Patrik Waldau var gift med Åsa Waldau mellan 1994 och 2016, men är i dag gift med Maria Waldau, tidigare Larsson, som även hon var en del av Knutby-församlingen och mer specifikt agerade som en av Kristi bruds "tjänarinnor".

Patrik Waldau. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Patrik Waldau vittnade om missförhållandena i församlingen i rättegången mot bland andra Åsa Waldau och tillsammans med frun Maria Waldau har han medverkat i Uppdrag granskning.

I dag är de äkta makarna bosatta utanför Göteborg och har två barn ihop. 

Relationskartan: Så hänger medlemmarna i Knutbysekten ihop

Emma och Peter Gembäck: Driver företag

Paret Emma och Peter Gembäck var båda pastorer i Knutby-församlingen och ska ha tillhört Åsa Waldaus innersta krets. 

Emma Gembäck. Foto: Passregistret/TT

Efter mordet på Alexandra Fossmo var Emma och Peter Gembäck fortsatt verksamma inom församlingen. Men år 2017 polisanmälde den senare sig själv, samt pastorerna Urban Fält och Åsa Waldau, vilka som tidigare nämnt dömdes för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning respektive misshandel.

Peter Gembäck själv dömdes för misshandel och olaga tvång år 2020 och straffpåföljden blev villkorlig dom och dagsböter. 

Emma Gembäck: Det stämmer inte i TV4-serien "Knutby"

Peter Gembäck. Foto: Claudio Bresciani/TT

Paret Gembäck flyttade från Knutby 2021 till Stockholm. De driver i dag företaget Gemback i Strömma AB, vilka ska ägna sig åt "byggnadssnickeriarbeten, driva podcast, föreläsningar samt författarskap och därmed förenlig verksamhet".

Emma Gembäck drev under flera års tid podcasten "Sektpodden". 

Kim Wincent i dag: Utbildat sig till undersköterska

Även Kim Wincent var pastor i Knutby filadelfia och blev talesperson för församlingen efter mordet på Alexandra Fossmo. 

Enligt Aftonbladet ska Wincent ha utbildat sig till undersköterska efter att ha lämnat församlingen, men han är fortsatt bosatt i den uppländska orten. 

Läs fler artiklar om mordet i Knutby här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!