Trafikverket vagarbeten
Här sker de största vägarbetena i sommar. - Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Trafikverket bygger om – vägarna du ska undvika i sommar

I sommar passar Trafikverket på att utföra mycket av underhållet på Sveriges nästan 10 000 mil statliga vägar. Här är listan på vägarna du ska undvika.


Stora vägarbeten leder ofta till långa köer, vilket knappast är vad man vill ägna sina dyrbara semestertimmar åt.

Att ha koll på var sommarens största vägarbeten kommer att äga rum, så att man kan undvika dessa, kan således vara smart.

Lyckligtvis har Trafikverket nu delat med sig av den informationen.

Läs även: Vi tittar på nya Kia EV3: En mindre, billigare elbil

Ska minska risken för akuta fel

Den primära anledningen till sommarens vägarbeten är att öka framkomligheten genom att förebygga och minska risken för akuta fel.

Vägarbetena kommer bland annat innefatta underhåll av broar och tunnlar, beläggningsarbeten och nybyggnationer.

I samband med vägarbeten sker det ofta ett antal olyckor varje år, och Trafikverket vill därför mana bilister till försiktighet när de kör genom ett område där arbete pågår.

Läs även: Farliga fel på en av fem husvagnar – det ska du kontrollera

Trafikverket tvingas prioritera

Just underhållet är särskilt viktigt enligt Annika Canaki, avdelningschef för vägunderhåll på Trafikverket.

– Det har satsats för lite på vägunderhåll och vi har tvingats att göra tuffa prioriteringar mellan olika åtgärder och vägar, säger hon.

Trafikverket tipsar också om att man kan se alla pågående och planerade vägarbeten på myndighetens webbplats.

Läs även: Farliga felet på Volkswagen ID.4: Dörrar kan öppnas i farten

Här sker sommarens största vägarbeten

En av de största vägarna där mycket underhåll kommer att utföras under sommaren är E22 genom Kalmar län, Blekinge och Skåne. Där ska man bland annat byta en bro i Kristianstad samt utföra andra underhållsarbeten.

På E4:an kommer man att utföra beläggningsarbeten på flera platser på sträckan mellan Helsingborg och Haparanda. Arbetena kommer bland annat att utföras mellan Klevshult och Gränna, mellan Enånger och gränsen till Stockholms län, mellan Jävre och Haparanda, samt i anslutning till Sundsvallsbron där man även byter broräcken.

Beläggningsarbeten kommer även att utföras på vissa sträckor av E6 genom Halland, på E18 runt Karlstad, och på riksväg 40 mellan Grönkullenmotet och Nabbamotet samt mellan Landvettermotet-Ryamotet.    

Under sommaren kommer E6 vid Stenungsund, som förstördes i ett jordskred, att öppna igen. Fram till dess rekommenderas E45 som alternativ färdväg.

Vägtrafiken på väg 73 vid trafikplats Trångsund kommer att påverkas av ett arbete med en järnvägsbro, vilket kan vara av relevans om man är på väg mot Nynäshamn och färjan till Gotland.

Läs även: Höjd ränta på billån: Så mycket påverkas månadskostnaden

Bil