Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Näthat är en pest – när ska politikerna fatta det?

- 26/06/2017, 10:45 -
Debatten om näthat har nu letat sig ändå upp till toppen av samhället. Det tog några år, men nu är vi där.
1 av 3

Debatten om näthat har nu letat sig ändå upp till toppen av samhället. Det tog några år, men nu är vi där.

Nyheter24 / TT Nyhetsbyrån

Till exempel Sveriges statsminister Stefan Löfven tog upp ämnet i sitt tal från Sollidenscenen på Skansen i Stockholm under nationaldagen den 6 juni.
2 av 3

Till exempel Sveriges statsminister Stefan Löfven tog upp ämnet i sitt tal från Sollidenscenen på Skansen i Stockholm under nationaldagen den 6 juni.

TT Nyhetsbyrån

Men vad gör egentligen politikerna åt problemet? Nyheter24 väljer nu återigen att granska denna tröttsamma epidemi på internet.
3 av 3

Men vad gör egentligen politikerna åt problemet? Nyheter24 väljer nu återigen att granska denna tröttsamma epidemi på internet.

TT Nyhetsbyrån

Hur ser det ut med näthatet i Sverige i juni 2017 – och vad gör politikerna åt det? Nyheter24 granskar återigen denna tröttsamma epidemi.

Nu har debatten om näthat letat sig ändå upp till toppen av samhället. Det är bra. Det tog några år, men nu är vi där.

Ett exempel: så här sa Sveriges statsminister Stefan Löfven från Sollidenscenen på Skansen i Stockholm under nationaldagen den 6 juni:

"Om det är någonstans varje medborgare måste börja se sin plikt, så är det här. Bidra till att sociala medier blir det verktyg för demokrati och yttrandefrihet som de kan vara. Acceptera aldrig det oacceptabla. Säg ifrån.

Visa att du tycker att det är lika allvarligt att kränka människovärdet på ett torg som i ett kommentarsfält."

Statsminister Stefan Löfven på nationaldagen 2017. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Allt från tyckare och politiker till helt vanliga medborgare har fördömt näthatet. Men har det försvunnit?

Vi ser kanske inte längre lika mycket näthat i till exempel mediernas kommentarsfält. Anledningen är att många helt enkelt har plockat bort möjligheten att kommentera.

Vi har sett Facebook-grupper växa rekordsnabbt, som till exempel den som startades för alla som ville stå upp för Peter Springare. Det tog inte lång tid innan den var större än just Stefan Löfven på Facebook.

Blev det en vettig diskussion där – som lyfte upp problemen inom polisen, och som gav förslag på lösningar?

Nej.

Gruppen fylldes istället av rasism och främlingsfientligt, hat och kränkningar.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Hur ser det ut med näthatet i Sverige i juni 2017? Har hetsen och hoten förändrats eller förflyttats? Och vad gör egentligen politikerna åt problemet?

Nyheter24 väljer nu återigen att granska denna tröttsamma epidemi på internet.

För borta är näthatet verkligen inte.

Här är några artiklar i vår granskning av situationen med näthatet:

Läs om när Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, berättar om varför partiet bojkottar politikerveckan i Almedalen i Visby.

Läs om Mina Dennert som startade en Facebook-grupp mot näthat – och hur det fick med den sen.

Moderattoppen Tomas Tobé vill lösa problemen med näthat genom hårdare straff, och Irena Pozar stämmer staten eftersom näthatare friades i rätten.

Även nya lagändringar som ska krossa näthatet är också på gång.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du drabbats av näthat?

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

Är du en lover eller hater på nätet?