Måndag 20 Sep
Stockholm

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

7 saker du som använder internet måste känna till

Tänk till innan du beger dig ut på nätet.
1 av 2
Tänk till innan du beger dig ut på nätet. Foto: TT NYHETSBYRÅN
2 av 2

Den svenska lagen gäller överallt. Det är en av sakerna du bör veta om innan du ingår i ett socialt sammanhang på internet.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Egentligen kanske det vore en bra idé att sluta prata om näthat, internettrakasserier eller nätmobbning.

Lagen är nämligen lika överallt, så att tala om hot, hat eller trakasserier är i juridisk mening att säga exakt samma sak. Sällan hör man ju någon tala om matbutikshat när någon kränker en människa i kassan, eller torgtrakasserier bara för att trakasserierna råkar ske på ett torg.

Men oavsett vad så äger mycket av hatet rum på internet. Nyheter24 listar därför 7 punkter som du bör känna till innan du interagerar med människor där.

De första rör det juridiska, och de senare handlar mer om rimliga förhållningssätt för ett trevligare internet.

1. Yttrandefrihet

Många som skriver elaka saker på internet brukar hänvisa till yttrandefriheten. Och jo, den är en mänsklig rättighet och något vi verkligen ska värna om, men den innebär långt ifrån att du får säga exakt vad du vill.

Bildkälla

2. Förolämpning

Om du säger något kränkande för att håna eller såra en person är det en förolämpning. Personen som kränkningen riktar sig mot måste dock känna till förolämpningen för att det ska räknas som en.

Bildkälla

3. Förtal

Om du skriver eller säger något om en person, som personen inte vill ska komma, för att ändra människors uppfattning om personen, är det förtal. Det gäller oavsett om det är sant eller inte.

Bildkälla

4. Olaga hot

Om du säger eller skriver något för att skrämma eller göra en person otrygg räknas det som hot. Det spelar ingen roll om det "var på skämt" eller ens riktat mot en viss person.

Står det till exempel på en Facebooksida kan vem som än ser det känna sig hotad, och då är det ett brott. En bild på en bomb kan alltså räcka för att det ska vara olaga hot.

Bildkälla

5. Hets mot folkgrupp

Om du hotar någon med anspelning på etnicitet, tro, sexuell läggning, hudfärg eller nationellt ursprung är det hets mot folkgrupp. Alla kan anmäla helt mot folkgrupp, oavsett om man drabbats själv eller inte.

Bildkälla

6. Var kritisk

Tänk igenom det du läser. Är det rimligt? Finns det en risk att personen har en egen agenda och ljuger?

Bildkälla

7. Ljug inte

Måste du gömma dig bakom ett fejknamn för att skriva? Då kanske du ska fundera på om du verkligen behöver skriva alls.

Bildkälla

Källa: Nohate.se

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe