- Foto: TT Bild

I huvudet på "trollet"

Efter en mejlkonversation med en som kallar sig "ärketrollet" försöker Nyheter24:s Karl-Anders Lindahl ta reda på vad som rör sig i huvudet på en på andra sidan skärmen.


Efter att Nyheter24 satt igång sin kampanj mot näthat och för nätkärlek trillar det in ett mejl i redaktionskorgen, från "Nicke" som även kallar sig ”Ärketrollet”. Han gillar inte begreppet "nätkärlek", eftersom det uppmanar till intolerans av exempelvis ”svennebananer”, ”rasister”, ”islamofober” och ”högerextremister”. Den här artikeln bygger på mejlkonversationerna som följde.

Nicke är hemlighetsfull, men skriver att han är nyfiken och intresserad av politik, och ser sig själv som religiöst och politiskt obunden. Enligt Nicke själv jobbar han med att ”generera exportinkomster till Sverige”.

Nicke är mer upprörd än arg. Han anser att det finns en "mobbad minoritet" i Sverige, som han själv är en del av eller åtminstone sympatiserar med.

Han jämför samhället med en skolklass där den mobbade till slut får nog av tjyvnyp och att de som mobbar hela tiden säger till "fröken". Till slut rinner det över och den mobbade agerar.

”Det är så man skapar en Anders Behring Breivik”, skriver han.

"Litar inte på någon"

Någon tanke om "människors lika värde" är inte aktuellt eftersom alla inte behandlas lika (rasister respekteras inte lika mycket om alla andra).

Media är partisk. Nicke skriver att han "litar inte på någon".

Men när det gäller hot och hat är han inte lika tydlig. Hot är egentligen inte okej, men samtidigt är något journalister får räkna med. Han verkar också anse att journalister söker hat och hot när de skriver, och att man inte klarar av att bli hotad så får man skriva om "bantning och kakbak" istället.

Sparkar uppåt

Framför allt ser Nicke sig själv som en rebell. Han delar upp världen mellan dem som "sparkar uppåt" och dem som "sparkar neråt". Han ser sig själv som det förstnämnda. Han tycker om den rollen, och han tycker om att se sig själv som någon utanför etablissemanget, någon som är en nagel i ögat.

Själv känner jag att Nicke är en ängslig person. De flesta av oss har träffat på flera sådana män, män som är vana vid att bli lyssnade på och som inte verkar förstå att andra kanske inte har lika lätt att dra blickar och öron till sig. Att alla inte kan ta upp plats och stå i centrum utan att bli ifrågasatta eller tvingade att reflektera över sitt beteende.

Det är någon annans fel

Nicke gör det enkelt för sig. Det är inte de som bli hotade varje dag, som får leva på skyddad adress, vars barn inte få gå till skolan ensamma som är offren. Det är inte dem som ska skyddas.

I Nickes värld är det de som hotar och hatar som det är synd om, för i hans värld så har man inget val som näthatare. I hans värld är till och med Anders Behring Breivik ett offer. I feghetens namn är allting någon annans fel.

--

Nyheter24 sätter ner foten – stoppa näthatet

Tillsammans med Statens medieråd driver Nyheter24 en kampanj mot näthatet.

Läs mer här, och ta del av information om hur du själv kan delta:

Så jobbar polisen mot näthatet – "Det finns bekymmer"

Så många toppolitiker har näthatats

7 saker du som använder internet måste känna till

Nyheter24 sätter ner foten: Stoppa näthatet

Saga Scott: "Jag är trött på allt näthat, jag är inte mer än bara människa"

Näthataren var bara en vanlig tonåring

Här är näthatet som är allas vår vardag

4 november: NoHate-dagen – delta du också

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Joakim Lundell: "Därför svarar jag på hatkommentarer"

4 Nov 2018, 21:39

Därför mår unga dåligt – enligt dem själva

4 Nov 2018, 08:28
Psykisk ohälsa bland unga ökar, Men varför? Folkhälsomyndigheten tror att skolan och arbetsmarknaden är bovarna i dramat – men enligt de unga själva är det något annat.

Ikväll utses Årets nätängel 2017 – här är alla nominerade

23 Nov 2017, 14:02
Årets nätängel är ett pris som går till någon som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare och trevligare plats.

Har du blivit trakasserad på nätet? Här är det viktiga du måste göra då

5 Nov 2017, 18:19
Elsa Karlefors som är jurist till vardags kommer i denna intervju berätta om vad du ska göra om du utsatts för näthat.

Ebba Busch Thor vill ha fler poliser på nätet

4 Nov 2017, 17:27
Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet. Bland annat införa en ny särskild enhet inom polisen.

PH-Anna om näthatet hon utsätts för: "Jag läser varje kommentar"

3 Nov 2017, 10:45
Efter sin medverkan i Paradise Hotel har Anna Pankova fått utstå en hel del näthat, något hon tyckt varit jobbigt.