Lördag 16 Okt
Stockholm

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Vi måste öppna våra hjärtan för näthatarna

"Näthat grundar sig i en rädsla som återfinns hos folk som mår dåligt. Rädsla för att misslyckas, att inte få komma till tals och att inte få möjlighet att ingå i ett sammanhang", skriver Nyheter24:s Pär Ullrich.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Om skribenten

Pär Ullrich är Tf Nyhetschef på Nyheter24. 

Du når honom via mejl, par.ullrich@nyheter24.se eller Twitter: Ullrich_P 

Under en veckas tid har Nyheter24 och Statens medieråd uppmärksammat näthatet i en kampanj. Det som var slående tidigare, och som är det fortfarande, är hur lite kunskap och förståelse det verkar finnas kring fenomenet. 

Kommentarer såsom "det är ju bara att stänga av datorn" och "lite kritik får man väl tåla" är inte ovanliga att stöta på. Dessa resonemang skrämmer mig. 

Mycket av det näthat man ser är – vare sig det rör sig om hot om våld, förtal eller hets mot folkgrupp – lika mycket ett brott som liknande händelser som sker ute på gatan. Svensk lag gäller på nätet, och knappast skulle väl någon yttra orden "lite kritik får man väl tåla" när en person hotas till livet i mataffären eller i skolan?

Detsamma gäller uppmaningar om att stänga av datorn. För många är det sociala livet på internet mycket större än IRL. Ska personer som, förståeligt nog, inte vill hotas eller förtalas på internet exkluderas helt från livet där?

Det blir ju exakt likadant som att säga: "Klarar du inte av att folk hatar och hotar dig på gatan kan du lika gärna strunta i att gå utanför dörren." Med den inställningen låter man brottslingarna sätta nivån för vad som är okej.

Jag minns Fredrik Reinfeldts sommartal, det där med att vi måste öppna våra hjärtan, och den devisen stämmer nog in även på näthatet.

Med medvetenhet om att jag utan komplicerad analys generaliserar kraftigt nu kan jag ändå inte blunda för de slående likheterna mellan näthatare och, exempelvis, rasister, nazister och brottslingar.

Jag är övertygad om att de flesta fall av näthat, rasism och brott inte grundar sig i ett hat mot någon person eller grupp.

Det grundar sig snarare i den rädsla som återfinns hos folk som mår dåligt. Rädsla för att misslyckas, att inte få komma till tals och att inte få möjlighet att ingå i ett sammanhang. För att bota rädslan vänder sig många till hatet. En psykologisk mekanism tar vid och den rädda börjar slå och sparka vildsint runt sig.

Hur ska man då ställa sig till det? Jag tror att vi måste öppna våra hjärtan för näthatarna. Vi måste släppa in dem, lyssna på dem och ge dem kärlek. 

I dag, den 4 november, är det No Hate-dagen. Ta vara på den! Sprid kärlek på nätet, till allt och till alla. 

#NoHateSE

Läs mer här, och ta del av information om hur du själv kan delta:

Politikerna överens: Näthat är ett samhällsproblem 

3 saker du ska göra om du blir utsatt för näthat   

7 saker du som använder internet måste känna till    

Nyheter24 sätter ner foten: Stoppa näthatet    

Så jobbar polisen mot näthat    

PH-deltagarna berättar om näthatet – "Jag hoppas att du dör"  

Här sprider Gustav Fridolin nätkärlek 

Schelin om näthat: "Inte intresserad av vad Olle, 65, tycker" 

Vi måste öppna våra hjärtan för näthatarna 

5 exempel som visar hur Facebook skulle vara utan näthat 

Så här hyllar Sverige nätkärleken 

Michella näthatades grovt – nu vill hon hjälpa andra 

6 bloggares tips – så hanterar du näthatet 

9 näthat med förklaring på vad trollen egentligen menar 

"Därför bör du kolla din partners mobil" 

Politikerna överens: Näthat är ett samhällsproblem 

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe