Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Ny studie: det är i princip lönlöst att polisanmäla näthat

- 05/10/2015, 09:07 -
1 av 6

Totte Löfström/TT

Polisen lägger ofta ner förundersökningar utan att ha försökt hitta en gärningsperson.
2 av 6

Polisen lägger ofta ner förundersökningar utan att ha försökt hitta en gärningsperson.

Bertil Ericson/TT

3 av 6

TT NYHETSBYRÅN

Bara fyra procent av fallen granskade i BRÅ:s rapport klaras upp.
4 av 6

Bara fyra procent av fallen granskade i BRÅ:s rapport klaras upp.

TT Bild

Många unga har utsatts för hat på nätet.
5 av 6

Många unga har utsatts för hat på nätet.

TT Bild

6 av 6

Faksimil

Näthat är ofta brottsligt. Nyheter24 har granskat hur många anmälningar som faktiskt leder någonstans – och varför det ser ut som det gör.

Näthat blir ett allt större problem, och det är framför allt unga personer utsätts – kanske har just du som läser det här varit med om något riktigt oskönt. En studie visar att så mycket som 40 procent av barn och ungdomar har utsatts för nätmobbing.

Nyheter24 har tagit del av och granskat en rapport från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ). I rapporten undersöks 713 anmälningar från om hat och hot på nätet, från 2012. Det visade sig då att bara fyra procent av blev uppklarade, det vill säga att man har beslutat att väcka åtal. Rapporten har däremot inte kollat på hur många av de som gick till åtal som faktiskt ledde till en fällande dom.

De olika anmälningarna har rubricerats på olika sätt; olaga hot, ofredanden, fridskränkningsbrott, olaga förföljelse och ärekränkningsbrott. Gemensamt är att de alla skett på nätet.

I nästan hälften av alla fall var anledningen till att förundersökningarna lades ner så kallade "utrednings- eller bevissvårigheter". Eftersom så många anmälningar läggs ner på grund av det kan det inte krävas speciellt mycket för att dessa "svårigheter" ska uppstå.

Ungefär hälften av gångerna gick det inte att ens att hitta gärningspersonen – tillsynes utan att polisen ens har försökt. BRÅ skriver att förundersökningarna läggs ner "utan att det framgår av materialet att polisen har vidtagit några konkreta åtgärder för att försöka identifiera gärningspersonen".


Bildkälla: Nyheter24

BRÅ:s rapport visar att det i ungefär 75 procent av anmälningarna finns en angiven gärningsperson.

Ofta ges ingen förklaring till varför en förundersökning läggs ner. Vill man veta mer om varför ens anmälan läggs ner måste man själv kontakta polisen.

Någon som gjort just detta är Matilda Wahl. Efter att hon skrivit en debattartikel hos Nyheter24 blev reaktionerna enorma och hon fick motta stora mängder hat.

– Jag var beredd på det, men inte på att det skulle vara så pass många och så grovt, säger hon till Nyheter24.

Hon bestämde sig för att göra en polisanmälan, men – i enlighet med statistiken – så lades förundersökningen snabbt ner. Wahl är väldigt kritisk till hur polisen skötte det hela.

– Jag är ju vuxen och har skinn på näsan, så jag kan hantera det. Men väldigt många som utsätts för sådant här är ju unga personer, det känns som att det kan leda till massa annat hemskt.

Även Henrik Johansson, som driver sajten Inte Rasist Men har, inte helt överraskande, utsatts för en hel det hot och hat på nätet. Han lyckades övertala polisen att återuppta en anmälning som lagts ner, men han är ändå kritisk till polisens arbetssätt:

– Alla har inte samma resurser som jag har. Jag har tillgång till en stor plattform, med massor av läsare som hjälpte mig i det här fallet. De flesta skulle nog känna sig väldigt maktlösa i min situation, säger han till Nyheter24.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson håller med om att näthat är ett problem.

– Det är viktigt att vi stramar upp lagstiftningen på det här området. Just nu sitter en utredning och tittar på det straffrättsliga skyddet för enskildas personliga integritet, särskilt när det gäller hot och andra kränkningar, som ska vara klar senast 30 januari 2016, säger han till Nyheter24.

Han säger också att en ny lag skulle kunna blir verklighet året efter.

Har du blivit näthatad? Hör av dig till Nyheter24 och berätta din historia (ja, du kan vara anonym).

Läs även de här artiklarna från vår No hate-kampanj:

• Krönika: Det får räcka nu – nu sprider vi nätkärlek!

• Här sprider kändisarna kärlek – gör det du med!

• Granskning: det är i princip lönlöst att polisanmäla näthat

• Så jobbar Facebook mot brott och näthat

• Så skiljer sig näthat mellan killar och tjejer

• Polisen: "Därför utreder vi inte näthatet"

• Så många i riksdagen har utsatts för näthat

• Så här arbetar svenska skolor mot näthat

• Så här borde skolor arbeta mot näthatet

• Youtube-stjärnan om näthatet: "Jag fick höra att jag skulle dö"

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe