Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Så här arbetar svenska skolor mot näthat

- 07/10/2015, 11:44 -
Nyheter24 skickade ut tre frågor som rör näthat till 25 svenska skolor – av dessa svarade sju.
1 av 4

Nyheter24 skickade ut tre frågor som rör näthat till 25 svenska skolor – av dessa svarade sju.

TT Bild

Alla rektorer som svarade säger att de jobbar aktivt mot näthat.
2 av 4

Alla rektorer som svarade säger att de jobbar aktivt mot näthat.

TT Bild

Men hur skiljer sig åt.
3 av 4

Men hur skiljer sig åt.

TT Bild

Till exempel har man kartlagt hur eleverna behandlas på nätet på Navets skola i Örebro.
4 av 4

Till exempel har man kartlagt hur eleverna behandlas på nätet på Navets skola i Örebro.

TT Bild

Skolans arbete och strategier kring näthat varierar bland grundskolor i Sverige visar en undersökning som Nyheter24 har gjort.

Nyheter24 hörde av sig till 25 grundskolor för att fråga om hur de arbetar mot näthat. Av dessa var det sju skolor som valde att svara.

På alla skolor pratar man med eleverna om näthat, och det sker främst på lektionerna med lärarna. På Näsbyparksskolan i Täby har man även involverat kuratorn, som har workshop med eleverna om nätmobbning. Två av skolorna, Navets skola i Örebro och Sofia skola i Stockholm, har satsat lite extra för att hantera näthat.

– Vi har jobbat med näthat på flera olika sätt beroende på elevernas ålder, säger Annika Hedås Falk, rektor på Sofia skola.

Enligt henne har alla klasser, elevråd och föräldraråd jobbat med frågor runt hur man beter oss på nätet. Dessutom har skolan tagit fram en nätpolicy.

De agerar alltid när näthat och nätmobbning kommer till deras kännedom – nyligen stängde hon ned den populär hemsidan Ask.

– Och jag anmäler alltid till ansvariga på sidan/portalen om det är något olämpligt. Samt tar skärmdumpar och involverar elever och föräldrar.

Bildkälla: TT Bild

13 procent av eleverna har kränkts på nätet

På Navets skola har de något som kallas för en IKT-utbildningsplan, där alla årskurser pratar om internet och kommunikation på sociala medier. De arbetar också med olika skolmaterial och webbplatser. Och nyligen gjorde de en trygghetsenkät.

– Där framkom att 13% av eleverna åk 3-9 anser att de blivit utsatta för kränkningar på sociala medier sedan terminsstarten. Vilket visar att det är ett problem på vår skola, säger den biträdande rektorn Gustaf Brandell.

Nu är det upp till dem att analysera detta och komma på lämpliga åtgärder tillsammans med eleverna, menar han.

Inget problem med näthat

Även på Sofia skola och Råsunda skola upplever man att näthat och nätmobbning är ett problem bland eleverna. Men tre av skolorna som svarade menar att det inte är något stort eller generellt problem bland deras elever.

– Men någon gång varje år dyker det upp något fall där eleverna varit otrevliga eller oschyssta mot varandra via sms, sociala medier eller mail, säger Erik Juntikka, rektor på Näsbyparksskolan.

Rektorn på Östermalmsskolan, Jan Buchar, har en förklaring på varför problemet inte är stort bland deras elever.

– Några enstaka fall per år som vi får ta tag i. Men vi är en skola med elever upp till 12 år dock, vilket kan påverka.

Läs även de här artiklarna från vår No hate-kampanj:

• Krönika: Det får räcka nu – nu sprider vi nätkärlek!

• Här sprider kändisarna kärlek – gör det du med!

• Granskning: det är i princip lönlöst att polisanmäla näthat

• Så jobbar Facebook mot brott och näthat

• Så skiljer sig näthat mellan killar och tjejer

• Polisen: "Därför utreder vi inte näthatet"

• Så många i riksdagen har utsatts för näthat

• Så här arbetar svenska skolor mot näthat

• Så här borde skolor arbeta mot näthatet

• Youtube-stjärnan om näthatet: "Jag fick höra att jag skulle dö"

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe