Daniel Paris hyllas på Instagram efter starkt inlägg om komplex

Bloggaren Daniel Paris skrev att öppet inlägg om komplex, brister och näthat. "Du är inte dina brister, du är så himla mycket mer än så"


Det var under veckan som Sveriges i särklass visaste bloggare, Daniel Paris, skrev ett långt inlägg på Instagram som nu hyllas av hans läsare. Daniel berättar om sin ofarliga hudsjukdom psoriasis och hur den har varit att leva med.

– Jag har haft psoriasis hela mitt liv, men det är inte själva sjukdomen som egentligen varit jobbigast utan mer reaktionerna runt om. När man var liten fick man glåpord och kommentarer, "har du inte duschat", "är det där mjäll", "gud vad äckligt" och så vidare.

– Elaka ord stannar kvar. Jag ville därför skriva ut det här då jag ville uppmärksamma hur viktigt det är att tänka två gånger innan man säger någonting som är taskigt, då ord sitter kvar och ekar hela livet.

"Du är inte dina brister"

Bloggaren berättar att människor i dag fokuserar för mycket på sina brister, så pass att man identifierar sig med dem.

– Folk gör en sån big deal av sina så kallade "brister" att de tillslut förvandlas till dem. Du är inte dina brister. Du är du och du är fantastisk som du är. Man måste bli bättre på att se till det bra och det man gillar med sig själv än typ en sak som är dålig.

"Från skolgården till internet"

Daniel berättar att han inte tror att mobbingen på skolgården försvinner med åldern utan att den i stället bara ändrar plattform – till nätet.

– Kommentarer, glåpord och påhopp försvinner skärt delvis med åldern, men jag tror mer att det byter plattform och hamnar på nätet i stället. Folk tänker inte efter innan de kastar ur sig någonting dumt. Vad vill du ha ut av att vara taskig mot någon annan egentligen? Svara gärna på det.

Du fick väldigt fin respons i ditt kommentarsfält?

– Ja gud det var hur mycket fina kommentarer som helst. En tjej hade skrivit "det var exakt det här jag behövde höra". Då fylls mitt hjärta av så mycket kärlek.

Hur bör barn och unga tänka för att få bort det här hatet?

– Folk i allmänhet måste börja tänka lite på vad de kastar ur sig. Dumma saker man säger sårar. Även fast det inte är en jättetaskig kommentar så kan det vara en onödig gliring. Var hellre tyst och spela upp den i ditt huvud, men håll den för dig själv.

Och till alla som har någonting de skäms över?

– Till dig som har en hudsjukdom, ett komplex, något du skäms för eller mår dåligt över: Du är så jäkla fin som du är. Glöm aldrig bort det. Ett komplex är bara det, en liten grej som är obetydlig. Ibland är det så lätt att vi låter våra skavanker göra så att vi glömmer bort hur vackra vi är. Du är inte dina brister. Du är du, fin som du är! Även när du inte ens tror det själv.

Läs inlägget i sin helhet här:

Kolla även de här artiklarna vår No hate-kampanj:

• Krönika: Det får räcka nu – nu sprider vi nätkärlek!

• Här sprider kändisarna kärlek – gör det du med!

• Här berättar barnen hur man gör för att sprida kärlek

• Pelle satte upp en skylt som borde sitta utanför alla Sveriges skolor

• 6 sexställningar som är bättre än att näthata

• Obehagligt – Här läser barnen upp näthatet

• "Snygg väska!" – Se den fantastiska videon på när Jerry sprider kärlek på stan

• Det här kan vara den mest slumpmässiga kärlekshistorien ever

• 5 bevis på att det är nyttigt att sprida kärlek

/
/
Senaste nytt

Joakim Lundell: "Därför svarar jag på hatkommentarer"

4 Nov 2018, 21:39

Därför mår unga dåligt – enligt dem själva

4 Nov 2018, 08:28
Psykisk ohälsa bland unga ökar, Men varför? Folkhälsomyndigheten tror att skolan och arbetsmarknaden är bovarna i dramat – men enligt de unga själva är det något annat.

Ikväll utses Årets nätängel 2017 – här är alla nominerade

23 Nov 2017, 14:02
Årets nätängel är ett pris som går till någon som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare och trevligare plats.

Har du blivit trakasserad på nätet? Här är det viktiga du måste göra då

5 Nov 2017, 18:19
Elsa Karlefors som är jurist till vardags kommer i denna intervju berätta om vad du ska göra om du utsatts för näthat.

Ebba Busch Thor vill ha fler poliser på nätet

4 Nov 2017, 17:27
Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet. Bland annat införa en ny särskild enhet inom polisen.

PH-Anna om näthatet hon utsätts för: "Jag läser varje kommentar"

3 Nov 2017, 10:45
Efter sin medverkan i Paradise Hotel har Anna Pankova fått utstå en hel del näthat, något hon tyckt varit jobbigt.