Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Daniel Paris hyllas på Instagram efter starkt inlägg om komplex

- 15/10/2015, 14:42 -

Bloggaren Daniel Paris skrev att öppet inlägg om komplex, brister och näthat. "Du är inte dina brister, du är så himla mycket mer än så"

Det var under veckan som Sveriges i särklass visaste bloggare, Daniel Paris, skrev ett långt inlägg på Instagram som nu hyllas av hans läsare. Daniel berättar om sin ofarliga hudsjukdom psoriasis och hur den har varit att leva med.

– Jag har haft psoriasis hela mitt liv, men det är inte själva sjukdomen som egentligen varit jobbigast utan mer reaktionerna runt om. När man var liten fick man glåpord och kommentarer, "har du inte duschat", "är det där mjäll", "gud vad äckligt" och så vidare.

– Elaka ord stannar kvar. Jag ville därför skriva ut det här då jag ville uppmärksamma hur viktigt det är att tänka två gånger innan man säger någonting som är taskigt, då ord sitter kvar och ekar hela livet.

"Du är inte dina brister"

Bloggaren berättar att människor i dag fokuserar för mycket på sina brister, så pass att man identifierar sig med dem.

– Folk gör en sån big deal av sina så kallade "brister" att de tillslut förvandlas till dem. Du är inte dina brister. Du är du och du är fantastisk som du är. Man måste bli bättre på att se till det bra och det man gillar med sig själv än typ en sak som är dålig.

"Från skolgården till internet"

Daniel berättar att han inte tror att mobbingen på skolgården försvinner med åldern utan att den i stället bara ändrar plattform – till nätet.

– Kommentarer, glåpord och påhopp försvinner skärt delvis med åldern, men jag tror mer att det byter plattform och hamnar på nätet i stället. Folk tänker inte efter innan de kastar ur sig någonting dumt. Vad vill du ha ut av att vara taskig mot någon annan egentligen? Svara gärna på det.

Du fick väldigt fin respons i ditt kommentarsfält?

– Ja gud det var hur mycket fina kommentarer som helst. En tjej hade skrivit "det var exakt det här jag behövde höra". Då fylls mitt hjärta av så mycket kärlek.

Hur bör barn och unga tänka för att få bort det här hatet?

– Folk i allmänhet måste börja tänka lite på vad de kastar ur sig. Dumma saker man säger sårar. Även fast det inte är en jättetaskig kommentar så kan det vara en onödig gliring. Var hellre tyst och spela upp den i ditt huvud, men håll den för dig själv.

Och till alla som har någonting de skäms över?

– Till dig som har en hudsjukdom, ett komplex, något du skäms för eller mår dåligt över: Du är så jäkla fin som du är. Glöm aldrig bort det. Ett komplex är bara det, en liten grej som är obetydlig. Ibland är det så lätt att vi låter våra skavanker göra så att vi glömmer bort hur vackra vi är. Du är inte dina brister. Du är du, fin som du är! Även när du inte ens tror det själv.

Läs inlägget i sin helhet här:

Kolla även de här artiklarna vår No hate-kampanj:

• Krönika: Det får räcka nu – nu sprider vi nätkärlek!

• Här sprider kändisarna kärlek – gör det du med!

• Här berättar barnen hur man gör för att sprida kärlek

• Pelle satte upp en skylt som borde sitta utanför alla Sveriges skolor

• 6 sexställningar som är bättre än att näthata

• Obehagligt – Här läser barnen upp näthatet

• "Snygg väska!" – Se den fantastiska videon på när Jerry sprider kärlek på stan

• Det här kan vara den mest slumpmässiga kärlekshistorien ever

• 5 bevis på att det är nyttigt att sprida kärlek

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe