Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Navid startade grupp för att hjälpa andra – har förändrat folks liv

- 25/10/2016, 09:56
Navid Modiri, föreläsare och artist, är en av dem som startat Facebook-gruppen "What do you need help with today buddy?".
1 av 5

Navid Modiri, föreläsare och artist, är en av dem som startat Facebook-gruppen "What do you need help with today buddy?".

Navidmodiri.com / TT Nyhetsbyrån

I gruppen hjälper människor varandra.
2 av 5

I gruppen hjälper människor varandra.

Facebook

Det kan handla om allt från att folk frågar om saker de inte vet eller förstår – till att de behöver råd eller pengar.
3 av 5

Det kan handla om allt från att folk frågar om saker de inte vet eller förstår – till att de behöver råd eller pengar.

TT Nyhetsbyrån

Navid Modiri.
4 av 5

Navid Modiri.

Navidmodiri.com

Inför den här intervjun frågade Navid folk i gruppen vad de fått ut av den. Här är några av svaren.
5 av 5

Inför den här intervjun frågade Navid folk i gruppen vad de fått ut av den. Här är några av svaren.

Facebook

Idén till en hjälpgrupp på Facebook föddes när föreläsaren och artisten Navid Modiri en dag satt och väntade på ett tåg.

I Facebook-gruppen "What do you need help with today buddy?" hjälper människor varandra.

Det kan handla om allt från att folk frågar om saker de inte vet eller förstår – till att de behöver råd eller pengar, berättar föreläsaren och artisten Navid Modiri, 33, en av gruppens grundare.

– En gång var det en kille som ville fira sin födelsedag, men det var inte så jättemånga som hade sagt att de skulle komma. När han la ut det i Facebook-gruppen blev det ett jäklans liv. Folk skickade tågbiljetter till honom och skrev att han skulle komma och festa i Stockholm. Han åkte dit, blev mött på tågperrongen och fick bo på hotell, säger Navid Modiri till Nyheter24.

Navid ModiriNavid Modiri. Bildkälla: navidmodiri.com

Idén till "What do you need help with today buddy?" fick Navid Modiri när han en dag satt och väntade på ett tåg och insåg att han hade ett par timmar över.

– Jag fick ett infall och skrev frågan "vad behöver du hjälp med i dag kompis?" på min Facebook-vägg och tänkte att jag kanske kunde bidra med något, berättar han.

Det tog inte lång tid innan folk började att be om hjälp i kommentarsfältet – men också att hjälpa varandra.

– Det var så fint att se det, säger Navid Modiri.

Från Facebook-gruppen.

Efter det fortsatte Navid Modiri att hjälpa folk på Facebook någon gång i veckan. En dag hörde Youtube-bloggaren Dennis Widehammar av sig och föreslog att de skulle starta en hel Facebook-grupp med samma syfte.

Det var för några månader sedan. I dag är det nästan 10 000 personer som är med i "What do you need help with today buddy?".

Inför den här intervjun frågade Navid folk i gruppen vad de fått ut av den. Här är några av svaren. Bildkälla: Facebook

Men det har inte alltid varit utan problem att driva gruppen. Ibland är det jättefin stämning och folk hjälper varandra, men det finns tillfällen då det kan det vara tvärtom, berättar Navid Modiri.

– Ibland kan tonen också bli hätsk, om någon till exempel säger något vasst och så är det skrivet i text och det blir missförstånd. Det är ändå tio tusen personer i gruppen.

Tror du att din Facebook-grupp ändå motverkar näthatet på något sätt?

– Det är klart att den gör. Alla initiativ som påminner oss om att hjälpas åt, sprida kärlek och försöka vara schysta medmänniskor bidrar tillsammans till att motverka hat, säger Navid Modiri.

Missa inte att se kändisarna som har fått nog av näthatet – och som nu sätter ner foten.

Läs också om hur vi på Nyheter24 sprider kärlek de här veckorna. Gör det du också!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du fråga om hjälp?

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe