Domen mot frihetskämpen Suu Kyi har skjutits upp

- 31/07/2009, 06:47 -

Om hon fälls kan hon stå inför fem års fängelse.

När Aung San Suu Kyis demokratiska parti ställde upp i Burmas senaste val 1990 vann det en överlägsen seger. Men valresultatet ignorerades av den militär som har suttit i makten sedan 1962 och Aung San Suu Kyi sattes i husarrest.

I dag har hon varit frihetsberövad i nästan 14 år, fast i sitt eget hem. Nu ställs hon inför rätta för att ha brutit mot husarresten genom att släppa in en amerikansk man i sitt hem och låtit honom sova där.

Den 53-årige amerikanen John Yettaw simmade över en sjö utanför Aung San Suu Kyis hem i Rangoon för att varna henne efter att han sett för sitt inre hur hon skulle mördas, men allt han gjorde var att ge Burmas junta en anledning att ställa henne inför rätta.

Domen var väntad att komma i dag, men nu rapporterar flera nyhetskällor, bland dem Voice of America, att oppositionsledaren kommer meddelas först den 11 augusti. Experter tror på ett fällande utslag och då kan den 64-åriga frihetskämpen, som vunnit Nobels Fredspris, stå inför fem års fängelse.

– Det är inte frågan om rättegångsförfarandet är riktigt eller inte. Hon skulle aldrig ha åtalats från början, det här är en politisk och juridisk teater. Hon borde frisläppas omedelbart, säger Benjamin Zawacki från människorättsorganisationen Amnesty International till Dagens Nyheter.

Anledningen till Aung San Suu Kyis senaste husarrest, där hon varit nästintill helt isolerad, var att en pöbel sponsrad av juntan dödat 70 personer i hennes karavan. Efter det satte militärledningen Aung San Suu Kyi i husarrest för hennes egen säkerhets skull.

Skrivet av: