Aung Suu Kyis husarrest hävd

Juntan i Burma hävde i dag husarresten, men Aungs Suu Kyi stannar kvar i häkte.


De juntastyrda myndigheterna i Burma hävde i dag oppositionsledaren Aung San Suu Kyis husarrest, men hon stannar kvar i häkte medan rättegången pågår, uppger hennes parti.

Nyan Win, talesman för Nationella demokratiförbundet (NLD), sade att en polisgeneral hade givit Suu Kyi dokument med beslutet att häva husarresten.

– Husarresten har hävts, men hon sitter fortfarande inspärrad. Jag vet inte om jag ska vara glad eller ledsen, sade Nyan Win.

Utrikesminister Carl Bildt, som i dag deltog i toppmötet mellan Asien och EU i vietnamesiska Hanoi, är nöjd med att Kina och Vietnam på mötet ställde sig bakom kraven på Burma.

– Det gick bättre än väntat, säger han till TT.

Bildt betonar att EU-länderna varit "mycket tydliga" med att Burmafrågan skulle vara med i slutkommunikén.

– Så blev det också. Nu finns ett hårdare politiskt tryck mot Burma än tidigare och att Kina var med var också en framgång. Kinas agerande på det här mötet har varit påtagligt konstruktivt, säger Bildt.

Han ser det också som en framgång att EU-länderna i går hade direkta samtal med Burma, ett land med vilket EU tidigare enligt Bildt haft endast "begränsade" kontakter.

Tvådagarsmötet i Hanoi avslutades med kravet att "de inspärrade" i Burma snarast ska friges.

De uppmanade enligt Reuters också Burmas militärledning att häva de begränsningar som råder för politiska partier i landet inför det parlamentsval som ska hållas nästa år.

Uttalandet sades ha som bakgrund "den senaste utvecklingen" i fallet med den inspärrade oppositionsledaren Aung San Suu Kyi.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!