Vinnarna på Ellegalan

Nyheter24 mötte vinnarna av Elles stora modepris på Grand Hôtel.


I dag delade Elle ut sitt stora modepris för tolfte året i rad på Grand Htel. På en stor fest med Micael Bindefeld som värd fick vinnarna sina priser och hyllningar.

Juryn består av den svenska modeeliten och priset har ett stort anseende i branschen. Det är inte ovanligt att vinnarna uppmärksammas internationellt.

Elles chefredaktör Kristina Adolfsson håller i Ellegalan för sjätte året i rad.

– Det här är ett lika stort erkännande för modebranschen som grammis och fotbollsgalan är för sina respektive utövare. Det är yrkesutövare med internationella karriärer som håller ett stort antal människor anställda, säger Kristina Adolfsson till Nyheter24.

Priset hjälper designers

Ellegalan inleder ett år där experterna varnat för minskad handel och utslagning av både modehus och butiker.

Men i kväll var vinnarna bara glada för det stora erkännandet. Båda för de etablerade och yngre förmågorna.

– Jag har aldrig vunnit Elles modepris förut. Jag fick guldknappen 1995 och bästa klänning på Miss World 1997 men aldrig belönats av Elle. Det är jättekul att vinna ihop med sådana som Margareta van den Bosch, säger Lars Wallin, som vann Årets blickfång, till Nyheter24.

– Vi har jobbat ihop i två och ett halvt år. Det här är vår tredje kollektion. Ofta får man en hajp för att man är ny. Men vi tror att priset kommer hjälpa mycket på lång sikt. Både vad gäller PR-mässigt och försäljning, säger Linnea Carlgren och Petra Thoms från Noir & Blanc .

– Alla som vunnit Årets nykomling har nästan direkt gått från nykomling till divisionen om Årets design. Man får självförtroende när man ges uppmärksamhet. Självförtroende ger självförtroende, säger Elles chefredaktör Kristina Adolfsson.

Bäst klädda

Men den stora snackisen efter är vinnarna av Årets bäst klädda. Ett pris som ofta delas ut till kändisar som står helt eller delvis utanför modebranschen.

– Otroligt att vinna, och nu är det upp till bevis. Men jag tyckner nog att titeln hamnar hos rätt person, säger Håkan Hellström som är årets bäst klädda man.

– Jag blev väldigt överraskad av priset, det kändes otippat och samtdigit helt fantastiskt, säger Lykke Li som är årets bäst klädda kvinna.

Här är vinnarna:

Årets internationella designer:

Luella Bartley.

Årets modedesigner:

Fifth Aveune Shoerepair.

Årets hederspris:

Margareta van den Bosch.

Årets modell:

Sara Blomqvist.

Årets bäst klädda kvinna:

Lykke Li.

Årets bäst klädda man:

Håkan Hellström.

Årets bäst scen- och festklädda:

Carina Berg.

Årets blickfång för mode på teater:

Lars Wallin.

Årets H&M stipendiat - nykomling:

Noir & Blanc.

Årets H&M stipendiat - hållbarhet.

Nudie.

Årets stylist:

Robert Rydberg.

Årets modefotograf:

Marcus Ohlsson.

Årets hårstylist och makeupartist:

Fredrik Stambro.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Många avhopp från Eurovision i Malmö

Kritikstorm mot killarna i Bachelorette – Sonjas svar: “Tycker inte om..."

Årets säsong av ”Bachelorette” fortsätter att skapa stor diskussion och många ställer sig kritiska till killarnas beteende. För Nyheter24 berättar Sonja Livbom om sina känslor kring det hela.

Sofia Ståhl utreds av läkare – vädjar till följarna

1 timme sedan
Det är på sin blogg som Sofia Ståhl bryter tystnaden om sina hälsoproblem. Hon säger även att hon under sin utredning "tagit saken i egna händer".

"Jakt" – på liv och död

2 timmar sedan
En jakthelg går överstyr när djuren plötsligt försvinner och jägarna saknar byten att skjuta. Det är ett sätt att visa vad som händer när man tappar perspektivet och börjar gå över gränser, säger regissören Sarah Gyllenstierna om filmen "Jakt".

Väskförbud stoppar konserter med picknick

2 timmar sedan
Väskförbudet som infördes i november förra året kommer att få konsekvenser för besökare på utomhuskonserter i sommar: Att ta med sig picknick är inte längre möjligt.

af Sillén kommenterar kompisarna i Eurovision

2 timmar sedan
Edward af Sillén ska inte bara skriva manus och regissera Eurovision Song Contest. Han blir även SVT:s kommentator. "Uppgiften ser annorlunda ut när vi är ett värdland", säger han till TT.